Ухан - метрополис под блокадата на коронавируса Снимка: © Getty Images
  • 11-милионният Ухан се смята за огнището на коронавируса. Ухан е важен индустриален и академичен център.
  • Градът спря транспортните си връзки. Носенето на респираторни маски на обществени места е задължително.
  • Предполагаемият първоизточник на новия коронавирус е пазар в града, на който се продава риба, морска храна и диви животни.
  • Има опасност 4000 души да са се заразили в Ухан само за последната седмица.
  • Световната здравна организация все още не е обявила вируса за заплаха за общественото здраве от международен мащаб.

Китайските власти наложиха частично блокиране на транспортните връзки от и към град Ухан заради епидемията от смъртоносния коронавирус.

Въвеждането на контролния режим дойде, след като броят на починалите пациенти се увеличи до 17. Седем от тях не са страдали от други здравословни проблеми, преди да се заразят с вируса.

11-милионният Ухан се смята за огнището на заразата. Градът обяви, че затваря временно летищата и железопътните си гари за заминаващите пътници. Всички превозни средства на обществения транспорт са спрени безсрочно.

В четвъртък започна и затварянето на някои от най-големите магистрални връзки на града. Носенето на респираторни маски на обществени места, включително хотели, ресторанти, паркове и търговски обекти, е задължително.

Служителите на жп-гарата "Ханкоу" в Ухан използват термодетектори, за да проверяват пътниците за евентуални случаи на повишена температура. Гарата е един от най-натоварените транспортни центрове, през който минават високоскоростни влакове.

Решението за въвеждане на карантина в Ухан се случва само два дни преди Лунната Нова година. По време на празниците стотици милиони души в Китай и останалите страни в Азия пътуват, за да видят семействата си. Налагането на ограничителни мерки в един от най-големите градове в централен Китай се смята за неизбежно решение, за да не се допусне безконтролно разпространение на коронавируса.

Огнището Ухан

Ухан е индустриален град с развит металургичен сектор, популярна дестинация за чуждестранни инвестиции особено за производството на автомобили за General Motors, Nissan, Honda и др. Промишленото замърсяване на околната среда и ограничените разходи за обществено здравеопазване обаче провокират протести на жителите на града.

Близо 1 млн. студенти учат в местните университети, които са сред най-престижните висши училища по инженерни специалности. Над 2 милиона души от населението на града са трудови мигранти от други населени места, които нямат постоянно местожителство в Ухан.

Предполагаемият първоизточник на новия коронавирус е пазар в града, на който се продава риба, морска храна и диви животни. Потвърдено е, че той може да се разпространи при контакт между хора и то - сравнително лесно. В един от случаите 14 служители на болница са се заразили при терапията на един пациент, който не е подозирал, че е носител на вируса.

Китайските здравни власти поискаха да се засили регулацията на фермерските пазари.

Според данните на китайското правителство, потвърдените случаи на заболявания в Ухан са достигнали до 600. Сред 17-те жертви на болестта са мъже и жени на възраст между 48 и 89 години. Вирусът вече е разпространен в почти всички провинции на Китай. Пациент с новия щам на коронавируса беше засечен и в САЩ.

Колебанията на СЗО

Изследователи от Великобритания предупреждават, че официалните данни може да не отразяват реалното разпространение на болестта, тъй като пациентите с по-леки симптоми или забавеното действие на вируса се изпускат от медицинския контрол. Според учени от Имперския колеж в Лондон, има опасност 4000 души да са се заразили в Ухан само за последната седмица.

Световната здравна организация все още не е обявила вируса за заплаха за общественото здраве от международен мащаб. Ръководството на организацията проведе среща в сряда, но прецени, че се нуждае от допълнителна информация, за да въведе извънредния режим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023