Снимка: © Getty Images
  • 11-милионният Ухан се смята за огнището на коронавируса. Ухан е важен индустриален и академичен център. 
  • Градът спря транспортните си връзки. Носенето на респираторни маски на обществени места е задължително.
  • Предполагаемият първоизточник на новия коронавирус е пазар в града, на който се продава риба, морска храна и диви животни.
  • Има опасност 4000 души да са се заразили в Ухан само за последната седмица. 
  • Световната здравна организация все още не е обявила вируса за заплаха за общественото здраве от международен мащаб.

Китайските власти наложиха частично блокиране на транспортните връзки от и към град Ухан заради епидемията от смъртоносния коронавирус. 

Въвеждането на контролния режим дойде, след като броят на починалите пациенти се увеличи до 17. Седем от тях не са страдали от други здравословни проблеми, преди да се заразят с вируса. 

11-милионният Ухан се смята за огнището на заразата. Градът обяви, че затваря временно летищата и железопътните си гари за заминаващите пътници. Всички превозни средства на обществения транспорт са спрени безсрочно. 

В четвъртък започна и затварянето на някои от най-големите магистрални връзки на града. Носенето на респираторни маски на обществени места, включително хотели, ресторанти, паркове и търговски обекти, е задължително. 

Служителите на жп-гарата "Ханкоу" в Ухан използват термодетектори, за да проверяват пътниците за евентуални случаи на повишена температура. Гарата е един от най-натоварените транспортни центрове, през който минават високоскоростни влакове. 

Решението за въвеждане на карантина в Ухан се случва само два дни преди Лунната Нова година. По време на празниците стотици милиони души в Китай и останалите страни в Азия пътуват, за да видят семействата си. Налагането на ограничителни мерки в един от най-големите градове в централен Китай се смята за неизбежно решение, за да не се допусне безконтролно разпространение на коронавируса. 

Огнището Ухан

Ухан е индустриален град с развит металургичен сектор, популярна дестинация за чуждестранни инвестиции особено за производството на автомобили за General Motors, Nissan, Honda и др. Промишленото замърсяване на околната среда и ограничените разходи за обществено здравеопазване обаче провокират протести на жителите на града. 

Близо 1 млн. студенти учат в местните университети, които са сред най-престижните висши училища по инженерни специалности. Над 2 милиона души от населението на града са трудови мигранти от други населени места, които нямат постоянно местожителство в Ухан.

Предполагаемият първоизточник на новия коронавирус е пазар в града, на който се продава риба, морска храна и диви животни. Потвърдено е, че той може да се разпространи при контакт между хора и то - сравнително лесно. В един от случаите 14 служители на болница са се заразили при терапията на един пациент, който не е подозирал, че е носител на вируса. 
 
Китайските здравни власти поискаха да се засили регулацията на фермерските пазари. 

Според данните на китайското правителство, потвърдените случаи на заболявания в Ухан са достигнали до 600. Сред 17-те жертви на болестта са мъже и жени на възраст между 48 и 89 години. Вирусът вече е разпространен в почти всички провинции на Китай. Пациент с новия щам на коронавируса беше засечен и в САЩ. 

Колебанията на СЗО
 
Изследователи от Великобритания предупреждават, че официалните данни може да не отразяват реалното разпространение на болестта, тъй като пациентите с по-леки симптоми или забавеното действие на вируса се изпускат от медицинския контрол. Според учени от Имперския колеж в Лондон, има опасност 4000 души да са се заразили в Ухан само за последната седмица. 

Световната здравна организация все още не е обявила вируса за заплаха за общественото здраве от международен мащаб. Ръководството на организацията проведе среща в сряда, но прецени, че се нуждае от допълнителна информация, за да въведе извънредния режим.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"