Уилям и Кейт подкрепиха Украйна в необичайна за кралското семейство политическа позиция Снимка: © Уилям и Кейт с украинската президентска двойка, 2020 / Getty Images

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън изразиха подкрепата си за народа на Украйна на фона на руската инвазия в страната. Позицията на кралската двойка представлява един от редките публични коментари по политическа тема от членове на кралското семейство.

В общо изявление, споделено в социалните мрежи, Херцогът и Херцогинята на Кеймбридж изразяват съпричастност и към президента на Украйна Володимир Зеленски, припомняйки си кралското посещение в страната през 2020 г.

„През октомври 2020 г. имахме привилегията да се срещнем с президента Зеленски и първата дама, за да научим за тяхната надежда и оптимизъм за бъдещето на Украйна. Днес заставаме редом до президента и целия народ на Украйна, докато те смело се борят за това бъдеще“, се казва в позицията.

Изявлението им е рядък обществен коментар заради конституционната норма, гласяща, че членовете на кралското семейство трябва да остават неутрални по политически въпроси. Принц Уилям и Кейт са първите членове на британското кралско семейство, които заемат позиция по конфликта в Украйна.

Миналата седмица принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, които се оттеглиха от висшите си кралски роли, също публикуваха изявление, в което осъждат действията на руския президент Владимир Путин.

Съобщението беше публикувано на сайта на тяхната нестопанска организация Archewell, където изразяват позициите си по обществени и политически теми, след като напуснаха задълженията си като членове на кралското семейство през 2020 г.

Това обаче не са първите коментари на кралското семейство срещу руски действия. През 2014 г., по време на посещение в Канада, бащата на Уилям и Хари - принц Чарлз предизвика дипломатически спор след лични изказвания срещу Путин, в които го сравняваше с Хитлер. Коментарът бе направен след руското анексиране на Крим и породи остри критики от страна на руското Външно министерство, които нарекоха изказването „неприемливо и възмутително“.

След военното нахлуване в Украйна Великобритания осъди руските действия и сключи споразумение за предоставяне на боеприпаси, оръжия и хуманитарна помощ. Тя е и една от страните, които наложиха преки санкции на руския президент Путин и външния министър Сергей Лавров.


Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024