Указът на Путин: ЕС да плаща газа в чужда валута, "Газпромбанк" ще я конвертира в рубли

Владимир Путин обяви, че е подписал указ за доставка на природния газ в Европа в рубли.

Русия очаква от "неприятелските" държави, в чийто списък попада България и всички други страни от ЕС, да си открият две "специални сметки тип "К" (конвертируеми) в евро/долари и в рубли в руската банка "Газпромбанк", която още не е подложена на санкции.

Превалутирането се очаква да стане в самата Русия, a купувачите ще продължават да превеждат средствата за газа в евро или долари - т.е. не би трябвало да има промяна в досегашната система.

Промяната е само в руската страна, която ще превръща всички чуждестранни средства за газа в рубли.

В указа на Путин се казва, че "чуждестранният купувач прави превод на средства в специалната валутна сметка тип "К" в чуждестранна валута, посочена в договора за доставка на природния газ, а упълномощената банка... осъществява продажбата на чуждестранната валута по организирани търгове, провеждани от Московската борса, зачислява получените средства в рубли към специална рублева сметка тип "К" на същия чуждестранен купувач и прави превод на зачислените средства в рубли към откритата от руския доставчик сметка".

"Ако неприятелските страни не плащат след 1 април в рубли, ние ще смятаме това за неизпълнение на задълженията по газовите договори, в такъв случай действащите договори ще бъдат спрени", казва Путин на брифинг.

Според РИА Новости, заплащането в рубли ще засегне доставките на "Газпром" по тръбопроводите.

Правителствената комисия за чуждестранни инвестиции "ще има право да прави изключения от новия ред за заплащане на руския газ", пише "Коммерсант".

Указът на Путин идва ден след като той проведе телефонни разговори с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги.

И двамата са отговорили, че ще продължат да плащат газовите доставки само в евро или долари, както е предвидено по договорите. Шолц не се е съгласил с предложената процедура за превалутиране в рубли, но е поискал от Путин по-подробна писмена информация.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер също обяви, че Париж няма да приеме условията на Русия за разплащане на газовите доставки в рубли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петър Тодоров е виждал Стефан Димитров да влиза в МВР, но не му било работа да контролира посетителите

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024