Украинката Катерина Садурска постави нов абсолютен рекорд по свободно гмуркане (видео)

Украинката Катерина Садурска постави нов абсолютен световен рекорд по свободно гмуркане. Тя успешно се потопи на 76 метра дълбочина без плавници, маска, допълнителен кислород или други помощни средства, използвайки единствено собствената си мускулна маса и дъх.

На 29 юли 31-годишната състезателка в осмия ден от турнира “Vetrical Blue 2023“ в Бахамите успя да подобри световния рекорд, който сама постави два дни по-рано в дисциплината Constant Weight No Fins (CNF). На 22 юли тя се гмурна на дълбочина от 74 метра като надхвърли рекорда на Международната асоциация за развитие на свободното гмуркане.

Садурска се гмурна в Dean's Blue Hole - втората най-голяма синя дупка в света с дълбочина от 203 м. В соленоводната морска пещера украинката отбеляза най-голямото постижение в своята спортна кариера, задържайки дъха си за повече от 3 минути.

Катерина Садурска е родена в Харков и се занимава с водни спортове вече повече от 23 години. През това време тя успява да завоюва титли както на европейски, така и на световни първенства. Неин е и националният рекорд по гмуркане на Украйна. По време на миналогодишното световно първенство Катерина спечели първите места в две дисциплини: гмуркане без плавници и свободно потапяне, където гмуркачът слиза на дълбочина и се изкачва, набирайки се с ръце по въже.

Садурска е носителка на 3 бронзови медала от Световното първенство по водни спортове през 2013 г. Сред отличията ѝ се нареждат и две втори места от Европейското първенство по водни спортове през 2012 г. и сребро и злато от Европейското през 2014 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023