Украински делегат се сби с руския си колега на конференция в Турция след провокация (Видео) Снимка: © Screenshot

Боевете между Русия и Украйна се пренесоха и на дипломатическата сцена. Руски и украински делегат на икономическа конференция за Черноморския регион, която се провежда в Турция, се сбиха. Причината за размяната на юмруци е провокация от страна на руснака, а моментът беше уловен с видеокамера.

До сблъсъка се стига, след като секретарят на руската делегация в Анкара Валерий Ставицки отмъква украинското знаме от ръцете на депутата от Киев Олександър Мариковски.

Мариковски развява знамето на Украйна зад друг руски делегат - Олга Тимофеева, която в този момент е давала интервю.

Впоследствие двамата мъже влизат в кратка юмручна схватка. Във видеото Мариковски нанася удар на руския служител и го притиска в ъгъла, като си връща украинското знаме. След това отговорниците по сигурността на конференцията успяват да ги разтърват.

След инцидента украинският депутат публикува на страницата си във Фейсбук видеозапис на схватката, като написа: "Долу лапите от нашето знаме. Долу лапите от Украйна, руска гадост!".

А малко по-рано през деня представители на двата лагера влязоха и в още един сблъсък. Те бяха заснети да се бутат агресивно, докато Тимофеева говореше по време на конференцията.

Снимките от неловкия момент бяха публикувани на сайта на турския парламент. Заради пререканието беше обявена кратка почивка, а ръководителят на турския парламент Мустафа Сентоп разкритикува спречкването между двете страни, като заяви, че Анкара е съсредоточена върху мира.

"Осъждам това поведение, което нарушава мирната среда, която Турция се опитва да установи", каза той.

Докато представителите на черноморските страни заседаваха на конференция в четвъртък, руски безпилотни самолети продължават да атакуват украинската столица Киев. Русия започна пълномащабната си война в Украйна на 24 февруари 2022 г. и няма изгледи да се стигне до мирни преговори с Москва и изтегляне на войските ѝ от територията на нападната страна. Набезите на Русия срещу Украйна започнаха още през 2014 г. с незаконното анексиране на украинския полуостров Крим и започването на военни действия чрез руски сепаратисти в региона на Донбас, където са самопровъзгласилите се прокремълски т.нар. Луганска и Донецка републики.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024