Снимка: © Булевард България

Започнал е процесът по интегриране на децата на бежанците от Украйна в образователната система, обясни министърът на образованието Николай Денков пред Нова телевизия.

Бежанците имат 90 дни да определят статута си в България, като от него ще зависи дали децата им ще могат да се обучават у нас:

„Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист," обясни Денков. "Знам, че не звучи добре, но такива са правилата."

"Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини."

Министърът каза още, че за да се избегне забавяне вече е отворена възможността въпросните молби за децата да бъдат попълнени още преди бежанците да са кандидатствали за промяна на статута си:

"Разбира се, не могат да влязат в училище или детска градина, преди да са получили статута. Опитваме се предварително да свършим работа, за да не се бавят след това."

ЕС дава на украинските бежанци документи, достъп до здравни грижи и образование

Николай Денков добави също, че от здравното министерство "максимално бързо" ще се опитат да изтеглят информация от Украйна за поставените имунизации на децата. При нужда ще бъдат осигурени необходимите ваксини.

"Разбира се, няма да пуснем децата, без да сме осигурили на нашите деца в България."

Вече има "няколко десетки" подадени молби, но се очаква бързо да се увеличат. Все още няма интегрирани деца, тъй като част от стъпките не са обработени.

"Децата с двойно гражданство, при които единият родител е българин, директно могат да влязат в училище. Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера," добави още Денков.

Образователният министър добави, че психолози ще работят с всички деца, които имат нужда, като това ще се случи през вече разкритите телефони, които се използваха по време на пандемията.

Николай Денков коментира още, че се обсъжда и намаляване на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие: "Всички висши учебни заведения у нас отклинкаха и са готови да помогнат не само на студентите, но и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"