Украинският ген. Залужний: "Знам, че мога да победя Русия. Имам нужда само от ресурси" Снимка: © Getty Images

На 49 години ген. Валерий Залужний се превърна в герой на Украйна.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна успя да отблъсне руската атака срещу Киев през февруари 2022 г., а през късното лято и есента на 2022 г. разгърна историческа контраофанзива на север и на юг, като освободи от окупация ключови територии около Харков и Херсон.

Описван е като човек, който отлично познава своята армия и не се колебае да прилага нестандартни решения на бойното поле.

За разлика от по-старото поколение на офицери в украинската армия, Залужний не е служил в структурите на Съветския съюз, а реформира своите въоръжени сили по стандартите на НАТО.

В края на най-тежката година за Украйна след разпада на СССР - британският The Economist се среща с ген. Валерий Залужний, който обяснява не само от какво има нужда неговата армия, но и описва подробно какви ще са следващите ходове на руснаците.

И е сигурен, че може да победи агресора - стига да получи необходимите ресурси.

Залужний разказва, че за Украйна войната не е приключвала от 2014 г. насам. Когато избухват проруските сепаратистки сражения в Донбас, а Крим е анексиран, той признава, че не е имал реална представа срещу какво ще се изправи.

"Бях чел много книги, бях завършил всички академии със златен медал, разбирах всичко на теория, но не разбирах какво наистина означава войната. След 8 години - до 2022 г. - и аз, и хората като мен вече я разбираха перфектно", казва той.

Залужний държи да направи разликата между командира по съветски образец и истинския военен лидер.

"С цялото уважение към Суровикин (командирът на руските сили в Украйна), ако го погледнете, той е един обикновен командир от периода на Петър Велики - "держиморда" (човек, който се отнася с грубост и жестокост към подчинените). Поглеждате го и разбирате, че или ще изпълните задачата, или с вас е свършено. А ние отдавна разбрахме, че този подход не работи. Разбрахме го по-специално през 2014 г., когато 21-годишните лейтенанти започнаха да командват мъже на 50-60-годишна възраст", разказва той.

"Разбира се, и ние имахме своите держиморди, които се опитваха да поддържат ред с юмруци и бицепси, но това не работи 100% в украинската армия. Винаги е възможно да бъдеш нормален. Да бъдеш нормален означава да останеш човек във всяка ситуация - това е най-важното нещо. Да останеш човек, да станеш лидер. Да бъдеш по-умен, по-силен, по-талантлив и в случая, да се стараеш да ръководиш хората. Това е религията, която аз практикувам", казва той.

В същото време, Залужний не си прави илюзии за руската армия. Казва, че мобилизацията им е сработила и не е вярно, че материалните им проблеми ще накарат руснаците да откажат да воюват.

"Ще се бият. Когато царят им каже да отиват на война, те отиват на война. Изучавал съм историята на двете чеченски войни - там се случва същото. Може да не са добре екипирани, но въпреки това представляват проблем за нас. Смятам, че имат резерв от 1.2-1.5 милиона души. Руснаците подготвят около 200 000 свежи войници. Нямам съмнение, че ще направят нова атака срещу Киев", казва той. .

Военачалникът, когото той има за свой пример, е покойният ген. Генадий Воробьов, командир на сухопътните сили на Украйна от 2009 до 2014 г.

Държи негов портрет до себе си - но когато ситуацията на бойното поле е спокойна, го поставя с лицето надолу.

"Когато имам съмнения за нещо, го изправям. Обръщам се и го гледам, опитвам се да измисля какво щеше да направи Генадий Воробьов в тази ситуация. Този човек беше успешен. Преживяваше трудности, защото помагаше на всички. На всички. Той познаваше всички във Въоръжените сили - техните жени, деца, племенници и т.н. Тежко му беше, но той пое това голямо бреме и го носеше. Това е моделът", казва Залужний.

В началото на декември, когато интервюто с него се провежда, портретът на ген. Воробьов е изправен. Отново е настъпил труден момент.

"Вече изпълнихме няколко операции - основното е да не се страхуваме от врага. Той може да бъде преборен - днес, тук и сега. В никакъв случай не бива да отлагаме за утре, защото ще има проблеми. За да изпълняваме този план, имаме нужда от ресурси. Точно както руснаците, когато планираме нещо, се нуждаем от ресурсите за изпълнението му. Тогава, ако позицията ти е точна и вземеш правилните решения, може да очакваш правилния резултат", казва той.

Залужний смята, че руската армия се е подготвяла поне 3,5 - 4 години за тази война, като е натрупвала интензивно своите ресурси - хора, оборудване, боеприпаси.

"Фактът, че изчерпаха тези ресурси и пропиляха потенциала си, без да постигнат практически никакъв резутлат, показва, че позицията им е избрана неточно. Сега се налага да помислят отново как да се измъкнат от тази ситуация", казва той.

Залужний посочва, че нападението срещу украинската столица е било "правилното решение във военно отношение" за руснаците.

Неуспехът им ги е тласнал към положение, от което няма победен изход.

"Добре познавам Герасимов, ръководителя на руските Въоръжени сили... Той се концентрира върху Донбас, за да запази останалите си ресурси. Затова най-вероятно те търсят начини да спрат боевете и да направят пауза на всяка цена - като бомбардират цивилното население и оставят жените и децата ни да умрат от студ. Това им е необходимо заради една проста причина - имат нужда от време, за да натрупат ресурси и да създадат нов потенциал, за да могат да продължат да изпълняват целите си", казва генералът.

За тази цел руснаците правят всичко възможно да не позволят на украинската армия да се прегрупира и да ги нападне.

"Затова виждате битки по 1500-километровата фронтова линия. На някои места те са по-интензивни, на други - не толкова, но те ограничават войските ни, за да не позволяват да се прегрупираме. Това не е решение на стратегическия проблем. Просто изтощава въоръжените сили на Украйна", казва той.

Залужний описва трите стратегически задачи на Украйна:

  • да задържи фронтовата линия и да не губи повече територии;
  • да се подготви с ресурси за предстояща нова фаза на войната, която може да започне през февруари
  • да защити енергийната си система през зимния период, която е подложена на масови атаки от руснаците през последните месеци.

"Ако енергийната мрежа бъде разрушена, тогава съпругите и децата на войниците ще замръзнат. Този сценарий е възможен. В какво състояние ще бъдат тогава нашите войници, можете ли да си представите? Без вода, светлина и топлина дали можем да говорим за подготовка на резерви и за продължаване на битката?", казва той.

Генералът няма нужда от много допълнителни хора - има нужда от 300 танка, БТР-и, 600-700 бойни пехотни машини, 500 гаубици и достатъчно много боеприпаси.

Нужна е и адекватна противовъздушна отбрана: "Специалистите от НАТО знаят абсолютно всичко - до най-дребния детайл. Сметките са направени и Слава Богу има напредък - вече получаваме NASAM (норвежко-американски ПВО системи). Не са достатъчни, но все пак ги има. IRIS-T (германска ПВО) вече се използва. Не е достатъчна, но все пак я има. Просто трябва да бъдат увеличени. Имаме нужда от десетки бройки".

The Economist питат Залужний дали съюзниците от НАТО го спират от това да стигне до Крим с армията си.

"Не мога да отговоря дали ни спират или не. Просто ще ви кажа фактите. За да стигнем до границата на Крим в момента, трябва да покрием разстояние от 84 км до Мелитопол. Това ще е достатъчно за нас, защото Мелитопол ще ни даде пълен огневи контрол върху сухопътния коридор. От Мелитопол вече можем да стреляме по кримския истмус с HIMARS", казва той.

"Знам, че мога да победя този враг. Но имам нужда от ресурси. Имам нужда от 300 танка, 600-700 БМП, 500 "Howitzer"-и. Мисля, че е напълно реалистично да отидем на фронта на 23 февруари. Но не мога да го направя с две бригади. Получавам, каквото получавам, но то е по-малко от това, което е необходимо", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024