Изборът на костюми на тримата руснаци, които пристигнаха за нова смяна в Международната космическа станция в петък, се превърна в новина, след като се оказа, че те са избрали жълти облекла с тъмносини акценти по джобовете - символи, напомнящи за флага на Украйна.  

Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корасков пристигнаха на борда на МКС, след като техният кораб "Союз МС-21" се скачи със станцията. Тримата мъже бяха посрещнати от седемте действащи членове на екипажа, а появата им не можеше да не направи впечатление с яркия си цвят.

Мнозина - включително професионални астронавти - видяха в него жест на съпричастност към Украйна в разгара на войната. Други наблюдатели обаче посочват, че държавният "Роскосмос" не може да не е знаел за дизайна им, и смятат, че планираното послание може да е било доста по-различно.

Преди излитането на екипажа "Роскосмос" беше публикувал снимки на тримата космонавти, на които се вижда, че те носят тъмносини гащеризони с цвета на руския трикольор. В прякото предаване преди излитането на кораба им също беше показано, че те носят сини дрехи, преди да сложат специалните си костюми за полета. 

Американският астронавт Скот Кели, който активно подкрепя каузата на Украйна и дори спори на руски език в Twitter с директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, поздрави колегите си за това, че са избрали костюми с отличителните цветове на Украйна.

Още един бивш астронавт от НАСА Тери Виртс също коментира в Twitter: 

"Уау. Просто уау. Много добре. Наздраве за екипажа"

Астронавтът Крис Хетфийлд написа: 

"Новият екипаж от космонавти току-що пристигнаха на Международната космическа станция, облечени в жълто и синьо. Радвам се да го видя". 

Командирът на "Союз" Олег Артемиев обяснява външния вид на екипа си с това, че "бяхме събрали много жълта материя на склад и трябваше да я използваме, затова се наложи да носим жълто". Артемиев посочва още, че всеки екипаж има право да избере дизайна на своите дрехи. 

В Twitter се появи и още една алтернативна версия за това, че предположнието за завоалирана проява на подкрепа за Украйна може да не е коректно. 

"Костюмите се шият по поръчка за всеки космонавт на "Роскосмос". "Роскосмос" със сигурност а знаели за тези костюми (включително за цветовете им). Изстрелването на ракетата с този екипаж стана на 18 март - деня, в който Русия "празнува" анексирането на Крим. Може да се предположи, че е имало планове да отпразнуват и евентуална "денацификация на Украйна" на същата дата - което явно не се случи поради провалите на руската армия в Украйна. Много е възможно появата на екипажа да е била част плана за тези празненства", пише в украински Twitter-канал, поддържан от космически ентусиасти. 

Руските медии акцентираха на друг тип символизъм в датата - на 18 март 1965 г. покойният Алексей Леонов става първият човек, който излиза в открития космос. От руския Център за подготовка на космонавти твърдят, че не са търсили съвпадение с юбилея, а денят на изстрелването е избран "по балистични съображения". 

"Ако това наистина е протест срещу "Роскосмос" и космонавтите са искали да покажат подкрепа за Украйна, нямаше да има въпроси от руските медии за цветовете на костюмите им. И нямаше да има официални отговори като "остана ни много жълта материя". След всичко казано дотук, смятаме, че това е неуспешен пропаганден ход, който всъщност е трябвало да изрази подкрепа за войната - освен ако не дойде друго директно изявление от екипажа", пише в @theACentauri. 

Други наблюдатели на руските мисии посочват, че Олег Артемиев лети за втори път в костюм със сходен жълт цвят. Според тях - това може да е свързано с десена на емблемата на Московския технически университет "Бауман", където са завършили и тримата представители на мисията.

Space.com посочва, че нито един от тримата космонавти не е от украински произход. Олег Артемиев е роден в Латвия, Матвеев е от Санкт Петербург, а Корсаков е родом от Киргизстан. 

Тримата ще останат на МКС за шест месеца. В екипажа на космическата научна станция има още двама руснаци, четирима американци и един германец.


Якето на Путин от концерта в Москва струва 1,5 млн. рубли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне