Изборът на костюми на тримата руснаци, които пристигнаха за нова смяна в Международната космическа станция в петък, се превърна в новина, след като се оказа, че те са избрали жълти облекла с тъмносини акценти по джобовете - символи, напомнящи за флага на Украйна.

Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корасков пристигнаха на борда на МКС, след като техният кораб "Союз МС-21" се скачи със станцията. Тримата мъже бяха посрещнати от седемте действащи членове на екипажа, а появата им не можеше да не направи впечатление с яркия си цвят.

Мнозина - включително професионални астронавти - видяха в него жест на съпричастност към Украйна в разгара на войната. Други наблюдатели обаче посочват, че държавният "Роскосмос" не може да не е знаел за дизайна им, и смятат, че планираното послание може да е било доста по-различно.

Преди излитането на екипажа "Роскосмос" беше публикувал снимки на тримата космонавти, на които се вижда, че те носят тъмносини гащеризони с цвета на руския трикольор. В прякото предаване преди излитането на кораба им също беше показано, че те носят сини дрехи, преди да сложат специалните си костюми за полета.

Американският астронавт Скот Кели, който активно подкрепя каузата на Украйна и дори спори на руски език в Twitter с директора на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, поздрави колегите си за това, че са избрали костюми с отличителните цветове на Украйна.

Още един бивш астронавт от НАСА Тери Виртс също коментира в Twitter:

"Уау. Просто уау. Много добре. Наздраве за екипажа"

Астронавтът Крис Хетфийлд написа:

"Новият екипаж от космонавти току-що пристигнаха на Международната космическа станция, облечени в жълто и синьо. Радвам се да го видя".

Командирът на "Союз" Олег Артемиев обяснява външния вид на екипа си с това, че "бяхме събрали много жълта материя на склад и трябваше да я използваме, затова се наложи да носим жълто". Артемиев посочва още, че всеки екипаж има право да избере дизайна на своите дрехи.

В Twitter се появи и още една алтернативна версия за това, че предположнието за завоалирана проява на подкрепа за Украйна може да не е коректно.

"Костюмите се шият по поръчка за всеки космонавт на "Роскосмос". "Роскосмос" със сигурност а знаели за тези костюми (включително за цветовете им). Изстрелването на ракетата с този екипаж стана на 18 март - деня, в който Русия "празнува" анексирането на Крим. Може да се предположи, че е имало планове да отпразнуват и евентуална "денацификация на Украйна" на същата дата - което явно не се случи поради провалите на руската армия в Украйна. Много е възможно появата на екипажа да е била част плана за тези празненства", пише в украински Twitter-канал, поддържан от космически ентусиасти.

Руските медии акцентираха на друг тип символизъм в датата - на 18 март 1965 г. покойният Алексей Леонов става първият човек, който излиза в открития космос. От руския Център за подготовка на космонавти твърдят, че не са търсили съвпадение с юбилея, а денят на изстрелването е избран "по балистични съображения".

"Ако това наистина е протест срещу "Роскосмос" и космонавтите са искали да покажат подкрепа за Украйна, нямаше да има въпроси от руските медии за цветовете на костюмите им. И нямаше да има официални отговори като "остана ни много жълта материя". След всичко казано дотук, смятаме, че това е неуспешен пропаганден ход, който всъщност е трябвало да изрази подкрепа за войната - освен ако не дойде друго директно изявление от екипажа", пише в @theACentauri.

Други наблюдатели на руските мисии посочват, че Олег Артемиев лети за втори път в костюм със сходен жълт цвят. Според тях - това може да е свързано с десена на емблемата на Московския технически университет "Бауман", където са завършили и тримата представители на мисията.

Space.com посочва, че нито един от тримата космонавти не е от украински произход. Олег Артемиев е роден в Латвия, Матвеев е от Санкт Петербург, а Корсаков е родом от Киргизстан.

Тримата ще останат на МКС за шест месеца. В екипажа на космическата научна станция има още двама руснаци, четирима американци и един германец.


Якето на Путин от концерта в Москва струва 1,5 млн. рубли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023