Украинците публикуваха списък от 650 шпиони на ФСБ, базирани в Европа

Главното управление на украинското военно разузнаване пусна списък с 620 имена на сътудници на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Руските шпиони от листата са базирани в Европа, но не е ясно в коя държава пребивават.

Проверка на разследващия сайт Bird.bg показва, че две имена от списъка фигурират в руски търговски фирми, които имат дейност в България: "Бързата първа цедка на 620 имена на руски шпиони, публикувани от Украйна, откри автоматично 25 съвпадения по три имена в нашите регистри /Търговски и Булстат/. По-задълбочената ръчна проверка отхвърли 23 от тях поради несъвпадане на датата на раждане.

Остава да се проверят следните лица, за които не се открива дата на раждане в българските фирмени данни:

ДМИТРИЙ СЕРГЕЕВИЧ КОРОЛЕВ 01.11.1978. Лице с това име фигурира в Търговското представителство на руската фирма ТРАНЗИТ ООД с Булстат 643143941

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ ВОЛКОВ 19.09.1972. Лице с това име фигурира в Търговското представителство на руската фирма АЙПИЕМ ООД с Булстат 176364178

В украинския списък срещу имената на предполагаемите агенти има данни, които представляват дата на раждане, паспорт, адресна регистрация, дългове, сим-карти, модеми, автомобили, особени забележки и др. Всички 620 агенти са регистрирани на един и същ адрес - ул. „Большая Лубянка“ в Москва.

"Обръщаме внимание, че търговските представителства на чужди фирми са като черна дупка, без публична информация за лицата, които ги представляват. Стотиците търговски представителства на руски фирми са рисков вектор за инфилтриране на шпиони", пишат журналистите от bird.bg.

Прави впечателение и че голяма част от агентите са родени в края на 80-те години на миналия век, тоест са на около 30 години. Както и че има доста хора в роднински взаимоотношение, ако се съди по фамилиите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023