Украинците публикуваха списък от 650 шпиони на ФСБ, базирани в Европа

Главното управление на украинското военно разузнаване пусна списък с 620 имена на сътудници на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Руските шпиони от листата са базирани в Европа, но не е ясно в коя държава пребивават.

Проверка на разследващия сайт Bird.bg показва, че две имена от списъка фигурират в руски търговски фирми, които имат дейност в България: "Бързата първа цедка на 620 имена на руски шпиони, публикувани от Украйна, откри автоматично 25 съвпадения по три имена в нашите регистри /Търговски и Булстат/. По-задълбочената ръчна проверка отхвърли 23 от тях поради несъвпадане на датата на раждане.

Остава да се проверят следните лица, за които не се открива дата на раждане в българските фирмени данни:

ДМИТРИЙ СЕРГЕЕВИЧ КОРОЛЕВ 01.11.1978. Лице с това име фигурира в Търговското представителство на руската фирма ТРАНЗИТ ООД с Булстат 643143941

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВИЧ ВОЛКОВ 19.09.1972. Лице с това име фигурира в Търговското представителство на руската фирма АЙПИЕМ ООД с Булстат 176364178

В украинския списък срещу имената на предполагаемите агенти има данни, които представляват дата на раждане, паспорт, адресна регистрация, дългове, сим-карти, модеми, автомобили, особени забележки и др. Всички 620 агенти са регистрирани на един и същ адрес - ул. „Большая Лубянка“ в Москва.

"Обръщаме внимание, че търговските представителства на чужди фирми са като черна дупка, без публична информация за лицата, които ги представляват. Стотиците търговски представителства на руски фирми са рисков вектор за инфилтриране на шпиони", пишат журналистите от bird.bg.

Прави впечателение и че голяма част от агентите са родени в края на 80-те години на миналия век, тоест са на около 30 години. Както и че има доста хора в роднински взаимоотношение, ако се съди по фамилиите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024