Фондацията на украинеца Сергей Притула, набираща средства за военните и хуманитарните нужди на Украйна, е събрала 600 милиона гривни, което са приблизително 16 милиона долара, за закупуване на достъп до база данни и сателит за украинските въоръжени сили.

"Украинци, вие вече сте в космоса! Купихме сателит! Това не е само един сателит, но и достъп до цялата база данни от сателитни изображения на ICEYE, успяхме да закупим достъп за повече от година. Отсега нататък нашата армия ще има възможно най-бърз достъп до висококачествени сателитни изображения, което ще ни помогне да планираме навременни операции. Ще има много шум“.

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Сергей Притула отбелязва, че „ICEYE притежава най-развитата технология за радарни сателитни изображения в света към днешна дата. Това споразумение е значителна стъпка в отговор на спешното искане на правителството на Украйна за наблюдателни данни и това ще бъде от голяма полза за нашите въоръжени сили."

В съобщение за пресата от фондация на Притула пишат, че "ICEYE предоставя доказани и надеждни решения за наблюдение на Земята." Освен това, за разлика от традиционните сателити за наблюдение, "малките сателити за радарни изображения на ICEYE могат да улавят обекти с висока разделителна способност както през деня, така и през нощта или при облачно време."

Тази покупка стана възможна, благодарение на средствата, събрани от проекта Народний Байрактар, инициатива на фондацията на Притула в сътрудничество с блогъра Игор Лаченков, която събра парите. Турският производител на "Байрактар" реши да подари три от поръчаните дронове и така средставата за тях се оказаха свободни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер