Украинците се съмняват, че в Мариупол може да са използвани химически оръжия Снимка: © Getty Images

Има сведения, че руските сили са хвърлили неизвестно химическо вещество над Мариупол с дрон. Докладва се за поне трима души със симптоми на отравяне, включително затруднено дишане и двигателни нарушения.

Бившият командир на Азов Андри Билецки съобщи в Telegram за трима души, които имат подобни оплаквания.

Украинският депутат Иванна Климпуш също написа в Туитър, че Русия е използвала в Мариупол "неизвестно вещество" и хората страдат от задух.

"Вероятно химически оръжия!", написа тя.

Засега няма потвърждение за това от други украински военни източници или от други официални органи.

За украинския град Мариупол се водят ожесточени битки от седмици и в момента той е почти напълно разрушен. Според сводките ситуацията там сега се влошава: западни военни експерти наблюдават, че руските войски набират позиции в градската война.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските сили могат да използват химическо оръжие. Той обаче не каза, че това вече се е случило. Заплахите на Русия се приемат „много сериозно“, каза Зеленски. Евентуална атака с химическо оръжие трябва да накара чуждите държави да реагират още по-сурово на руската агресия.

Западните страни предупредиха Москва за сериозни последици, ако използва химически оръжия или други оръжия за масово унищожение във войната, която започна преди близо седем седмици.

След новините от Мариупол британският външен министър Лиз Тръс написа в Туитър, че работят с партньори за проверка на подробностите. Всяко използване на такива оръжия би било ескалация, за която руският президент Владимир Путин и неговото ръководство ще бъдат държани отговорни.

7 души са загинали вчера в Мариупол след като руснаците са атакували с танк местния пункт на "Каритас". Двама от тях са били служителите на фондацията, а останалите - цивилни украинци, търсещи убежище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024