Украйна е изгубила около 3000 свои войници, жертвите на Русия са "над 19 000"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че между 2500 и 3000 войници от неговата армия са изгубили живота си от началото на войната на 24 февруари до 15 април.

Зеленски даде интервю за CNN в петък, в което описа човешките жертви от опита на Русия да окупира страната.

Украинските власти смятат, че жертвите в руската армия са в пъти повече от украинските. Техните данни сочат към 19 000 - 20 000 убити руснаци за малко повече от 7 седмици. Руското Министерство на отбраната отказва да оповестява актуални данни за смъртността сред военнослужещите си. Последните им официални данни бяха от края на март и твърдяха, че загиналите руски войници са 1351 - брой, който Украйна беше отчела още в първата седмица на войната.

Зеленски съобщава още, че около 10 000 украински войници са ранени в бойни действия и е трудно да каже колко от тях ще оцелеят.

Цивилните жертви, които Украйна дава в хода на руската инвазия, все още не могат да бъдат изброени изцяло.

"Много е трудно да говорим за цивилните хора, защото просто не знаем колко души са загинали в онази зона на нашата страна, която е блокирана на юг - Херсон, Бердянск, Мариупол, Волноваха", казва той.

Володимир Зеленски отправи предупреждение към всички страни по света, че има опасност Владимир Путин да употреби химическо или ядрено оръжие, защото "за (Русия) животът на хората не означава нищо".

"Не бива да се страхуваме, но трябва да сме готови. Но това не е въпрос само за Украйна, а за целия свят, според мен", казва още той пред CNN.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024