Снимка: © Getty Images

Преобладаващата част от украинските граждани са оптимисти за развоя на войната в страната, като процентът на поддръжниите на позицията, че Украйна ще успее да отблъсне Русия, нараства с всеки изминал ден.

Това гласи проучване на местните нагласи от 8-9 март на един от водещите социологични центрове в държавата - Rating Group Ukraine. Според него само 6% от хората се чувстват беззащитни, докато във всеки регион процентът на тези, при които все още запазват надежда за позитивен развой е почти максимален. 92% са на мнение, че инвазията на Русия няма да е успешна.

80% от участниците в проучването твърдят, че подкрепят с различни усилия защитата на Украйна: 39% помагат на хората и войската като доброволци, 37% оказват финансова подкрепа, 18% играят роля в информационната война, а 12% продължават да работят във важни инфраструктурни съоръжения. 10% са част от териториалната защита, а само 19% казват, че няма как да се включат в отбраната на страната - основно възрастни хора:

Преобладаващ е и процентът от украинските граждани, които не вярват, че добрите отношения между украинци и руснаци могат да бъдат възстановени след края на войната:

Професор Наталия Черниш от Украинската социологическа асоциация посочва, че думите "Русия" и "Путин" вече се изписват с малка буква в местните медии, което показва как уважението към въпросната държава и нейния лидер е заличено.

"За нас, хората, които все още живеят в Украйна, тези данни са безспорни - виждаме с очите си развитието на войната, чуваме думите на защитниците си и усещаме гордост към Украйна. Надяваме се не само, че ще оцелеем, но и че със сигурност ще победим," пише тя в анализ на проучването. "Никога през живота си не съм виждала такова единство в украинското общество и такова сплотяване около фигурата на президента, който се превърна в духовен лидер на нацията."

Черниш обърна внимание и на друга анкета, проведена от "Rating", която цели да постави оценка на международната подкрепа, която страната получава.

Дипломатичната (48%) и хуманитарната (47%) помощ са определени като относително достатъчни, докато на въпрос кой тип подкрепа очакват най-силно, те отговарят основно с военна (63%) - в техните очи това се изразява основно в затваряне на въздушното пространство и предоставяне на беоприпаси.

Финансовата подкрепа е определена като "недостатъчна", както и икономическите санкции, наложени над Русия. Украинците са най-критични към липсата на военна подкрепа, като мнозинството (62%) я определя за недостатъчна.

Респондентите са обединени в позицията, че най-големият проблем за Украйна остава липсата на контрол над въздушното пространство. Докато 50% вярват, че то трябва да бъде затворено, само 19% са на мнение, че НАТО би се намесило по тази тема в близкото бъдеще, 31% вярват, че това може да се случи на по-късен етап. 43% не вярват, че западните страни ще предприемат подобна стъпка, като причините според тях са следните:

79% са убедени, че отлагането на такава мярка от НАТО се дължи на страх от директна война с Русия, докато 12% смятат, че държавите от НАТО не искат да влошават отношенията си с окупатора. Въпреки това 90% от респондентите са на мнение, че Украйна трябва да продължава да изисква затваряне на въздушното си пространство от НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила