Украйна е обединена: 92% вярват, че ще отблъснат Русия (инфографика) Снимка: © Getty Images

Преобладаващата част от украинските граждани са оптимисти за развоя на войната в страната, като процентът на поддръжниите на позицията, че Украйна ще успее да отблъсне Русия, нараства с всеки изминал ден.

Това гласи проучване на местните нагласи от 8-9 март на един от водещите социологични центрове в държавата - Rating Group Ukraine. Според него само 6% от хората се чувстват беззащитни, докато във всеки регион процентът на тези, при които все още запазват надежда за позитивен развой е почти максимален. 92% са на мнение, че инвазията на Русия няма да е успешна.

80% от участниците в проучването твърдят, че подкрепят с различни усилия защитата на Украйна: 39% помагат на хората и войската като доброволци, 37% оказват финансова подкрепа, 18% играят роля в информационната война, а 12% продължават да работят във важни инфраструктурни съоръжения. 10% са част от териториалната защита, а само 19% казват, че няма как да се включат в отбраната на страната - основно възрастни хора:

Преобладаващ е и процентът от украинските граждани, които не вярват, че добрите отношения между украинци и руснаци могат да бъдат възстановени след края на войната:

Професор Наталия Черниш от Украинската социологическа асоциация посочва, че думите "Русия" и "Путин" вече се изписват с малка буква в местните медии, което показва как уважението към въпросната държава и нейния лидер е заличено.

"За нас, хората, които все още живеят в Украйна, тези данни са безспорни - виждаме с очите си развитието на войната, чуваме думите на защитниците си и усещаме гордост към Украйна. Надяваме се не само, че ще оцелеем, но и че със сигурност ще победим," пише тя в анализ на проучването. "Никога през живота си не съм виждала такова единство в украинското общество и такова сплотяване около фигурата на президента, който се превърна в духовен лидер на нацията."

Черниш обърна внимание и на друга анкета, проведена от "Rating", която цели да постави оценка на международната подкрепа, която страната получава.

Дипломатичната (48%) и хуманитарната (47%) помощ са определени като относително достатъчни, докато на въпрос кой тип подкрепа очакват най-силно, те отговарят основно с военна (63%) - в техните очи това се изразява основно в затваряне на въздушното пространство и предоставяне на беоприпаси.

Финансовата подкрепа е определена като "недостатъчна", както и икономическите санкции, наложени над Русия. Украинците са най-критични към липсата на военна подкрепа, като мнозинството (62%) я определя за недостатъчна.

Респондентите са обединени в позицията, че най-големият проблем за Украйна остава липсата на контрол над въздушното пространство. Докато 50% вярват, че то трябва да бъде затворено, само 19% са на мнение, че НАТО би се намесило по тази тема в близкото бъдеще, 31% вярват, че това може да се случи на по-късен етап. 43% не вярват, че западните страни ще предприемат подобна стъпка, като причините според тях са следните:

79% са убедени, че отлагането на такава мярка от НАТО се дължи на страх от директна война с Русия, докато 12% смятат, че държавите от НАТО не искат да влошават отношенията си с окупатора. Въпреки това 90% от респондентите са на мнение, че Украйна трябва да продължава да изисква затваряне на въздушното си пространство от НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024