Украйна е поискала всякакъв вид военна помощ от България: "Досега фактически няма нищо" Снимка: © Getty Images

Украйна се е обръщала многократно към България с призиви за военна помощ от началото на войната на 24 февруари досега - включително при разговорите на президента Володимир Зеленски с български държавници.

"Досега от това, което бихме искали да получим, фактически няма нищо", каза посланикът на Киев в София Виталий Москаленко в интервю за Нова ТВ.

В призивите на Украйна до България е имало желание за предоставяне както на бронежилетки, каски, муниции, така и на летателни средства, самолети или резервни части - "целия спектър, с който разполага България като бивша членка на социалистическия лагер".

"Ние искаме част от тях да бъде предоставена на нашата страна, за да се бори с агресора", каза Москаленко.

В същия ден премиерът Кирил Петков обяви, че "България ще подпомогне украинците в тази тежка война, но бидейки толкова близо до конфликта в този момент военна помощ на Украйна няма да бъде възможна".

Посланикът на Украйна посочи, че в момента Русия залага на тактиката на "изгорената земя", като унищожава цели градове и цивилното им население поради невъзможността си да се сдобие с бърз воене успех още в първите дни на кампанията.

"Сегашната тактика на престъпната банда на Путин е да бъдат унищожени физически градове и мирните хора - по такъв начин да бъде сломена съпротивата на украинския народ в неговата борба за териториална цялост, независимост и съществуване на украинската държава", каза той.

Виталий Москаленко посочи, че Путин използва преговорите като "димна завеса", докато продължава да унищожава украински градове, мирни жители и цялата инфраструктура.

Той напомни, че до 2014 г. Украйна официално е имала статут на неутрална държава.

"Това не попречи на Путин да нападне украинската държава, да окупира Крим, да навлезе в Донбас и да започне война, която трае от 8 години. Дали ще прогласим отказването от нашето желание да встъпим в НАТО или не - това няма да спре Путин и да остави Украйна на мира. Встъпването в НАТО е жизнена необходимост. Ако бяхме в НАТО, както го направи България преди години, нямаше да има агресия и инвазия на Путин или друг на територията на Украйна", каза той.

“Ако даваме бронежилетки и каски на Украйна, това ни прави част от войната, а да даваме пари на Путин не ни прави?"

Малко по-рано съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова правителството да помогне на Украйна "с каквото може", като отхвърли твърденията, че предоставянето на оръжие и боеприпаси на страната би направило българската държава част от военния конфликт.

"България вече е част от тази война, защото сме непосредствено и пряко заинтересована страна. Ние граничим с тази война. Въпросът е да се защитим. Нашата най-добра защита е в Украйна и в бързо преминаване на режим “адекватност на нашите служби", каза той.

"Ако даваме бронежилетки и каски на Украйна, това ни прави част от войната, а да даваме пари на Путин не ни прави, така ли? Това е несериозно", коментира Христо Иванов.

Той призова за "отърваване от руските МиГ-ове" и решителна модернизация на армията с оръжия от НАТО, което трябва да се случи "много бързо".

"Ако Украйна не устои, ако руската агресия се превърне в дълготраен факт, това ще е като конфликта в Босна, но на десета степен. Това е част от целите на Путин. Ако се случи, ще е чудовищен проблем за България. Ние ще стоим ли да се питаме на кое място сме в списъка на Путин? В първата петица ли сме или първата десетка? Преди нас е Молдова, Република Сръбска и Косово, а ние ще се питаме дали не сме малко преди Косово или след това?”, предупреди Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024