Украйна е уверена, че ще освободи Херсон до септември Снимка: © Getty Images

Постигнат е обрат във военните действия в региона Херсон и западните оръжия ще помогнат градът да бъде върнат под украински контрол до септември - това съобщи в неделя Сергей Клан, съветник на административния ръководител на окръга.

"Можем да кажем, че на фронта виждаме повратен момент. Преминаваме от защитни към контраатакуващи действия. Регионът на Херсон със сигурност ще бъде освободен до септември, а плановете на окупаторите ще пропаднат," каза той пред украинска телевизия.

Благодарение на доставките на оръдия с голям обсег от страна на Запада, Украйна успява да завземе обратно територия в района през последните седмици.

Президентът Володимир Зеленски също изрази подобна увереност по време на обръщението си в събота, когато каза, че войските на Киев се придвижват "крачка по крачка".

Херсон падна в руски ръце на 3 март и се превърна в първия голям украински град под контрола на Москва след началото на инвазията. Завладяването му бе улеснено от факта, че отбраняващите се сили не успяха да взривят моста Антонивски, който пресича река Днипро и агресорите разполагаха с лесен достъп.

В последните дни обаче са все повече ударите върху ключови руски оръжейни складове в покрайнините на Херсон и украинската армия бележи напредък. Мостът е обстрелван с американски артилерийски оръдия. Ако той бъде унищожен, кремълската войска в града ще бъде отцепена и това ще бъде тежък удар за Русия.

В неделя вечерта Клан направи обзор на последните събития в местността: "Херсон бе окупиран от първите дни и Русия наистина вярваше, че ще успее да проведе референдум, с който да образува нова народна република с руски правила и наредби. Почти половин година нашите хора оказват съпротива. Окупаторите се опитват да ни пречупят психически, но ще удържим и ще спечелим."

Официалната информация от Москва е различна: "Теорията, че ще има контраатака е някаква фантазия," коментира пред "РИА Новости" ситуацията Кирил Стремозов, който е начело на разположените войски в региона.

Британското разузнаване обаче твърди, че Кремъл е предприел действия, за да подсили отбранителните си позиции в окупираните зони в Южна Украйна, което "най-вероятно е в отговор на очакваната украинска офанзива".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024