Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подаде завление за членство в НАТО от името на Украйна. Киев настоява кандидатурата да бъде разгледана в ускорена процедура.

"Де факто вече сме преминали своя път в НАТО. Де факто вече сме доказали съвместимостта си със стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна - реални са на бойното поле и във всички аспекти на нашите отношения", казва Зеленски.

В заявление след среща на Националния съвет за сигурност и отбрана той обяви още, че Украйна винаги е била съгласна да преговаря с Русия за "съществуване при равни, честни, достойни и справдливи условия".

"Очевидно е, че това е невъзможно при действащия руски президент. Той няма никаква идея какво означава достойнството и честността", казва Зеленски. "Затова ние сме готови за диалог с Русия, но с друг руски президент".

Решението му беше обявено часове след като Русия "погълна" четири окупирани области на Украйна с псевдореферендуми, проведени под непрекъсната военна заплаха.

Нито една международна сила не е признала легитимността на гласуванията в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието. Владимир Путин вече заплаши Киев и западните държави с ядрено нападение при заплаха за "териториалната цялост" на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отказа да отговори ясно дали контраофанзивата на Украйна в четирите окупирани и анексирани зони ще бъде оценявана като нападение над Русия.

Володимир Зеленски обяви, че Украйна прави решителна стъпка напред с подписаното заявление за членство в НАТО по ускорен ред.

Желанието на правителството да се присъедини към гаранциите на Алианса датира отдавна - за успеха на тази процедура ще е важно дали и кога държавите членки ще одобрят приемането на Киев.

НАТО вече започна процедури по разширяването си, след като Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към съюза - историческа промяна в системата за сигурност на Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024