Главното военно разузнаване на Украйна обяви, че руският генерал-майор Виталий Герасимов е убит по време на сражения край Харков. 

Герасимов е началник щаб и първи зам.-командир на 41 армия от Централния военен окръг на Русия. 

Той е участвал в боевете във Втората чеченска война (1999-2009), в окупирането на полуостров Крим и военната намеса на Русия в Сирия, преди да се включи във войната в Украйна. Има пет медала, сред които и "За възвръщането на Крим". 

Според биографията му, той е роден през 1977 г. в Казан, служил е като командир на танков взвод след завършване на военно училище и военна академия, по-късно става командир на мотострелкови батальон в Севернокавказкия военен окръг, издига се до зам.-командир и командир на бригада, а от 2020 г. е началник щаб в 41 общовойскова армия в Централния военен окръг, базиран в Новосибирск. 

Между 2014-2017 г. е ръководил катедрата по тактика в Общовойсковата академия на въоръжените сили на Руската федерация.

До момента руското Министерство на отбраната нито потвърждава, нито отрича новината за смъртта на Виталий Герасимов. Фамилията му съвпада с тази на началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов, но двамата нямат връзка. 

Последната официална информация за броя на загиналите руски воини беше публикувана преди седмица, като се твърдеше, че 498 служители на руската армия са убити при сражения. Оттогава руските власти не са съобщавали нито за човешките, нито за материалните загуби във войната в Украйна.

Потвърдено е само за смъртта на ген.-майор Андрей Суховецкий, зам.-командир на 41 армия, и на трима полковници, сред които и един командир на десантно-щурмови полк. 

Украинските служби обаче свидетелстват за много по-сериозни щети, които са успели да нанесат върху окупационните сили, и твърдят, че има над 11 000 ликвидирани руски войници. 

Към 6 март Генералният щаб на украинската армия съобщава за свалени 44 руски бойни самолети, 48 вертолети, 3 дрона, 21 средства за противовъздушна отбрана, около 285 танка, 985 бронирани машини, над 370 военни автомобила, 60 цистерни и др. 

Изпълнителният директор на сайта за разследваща журналистика Bellingcat Христо Грозев съобщава, че има потвърждение за смъртта на Герасимов през прихванат телефонен разговор на офицер от руската Федерална служба за безопасност, причислен към 41 армия

От разговора става ясно, че руснаците са изгубили възможността да комуникират през криптираната си система "Ера", защото са унищожени мрежите за връзка край Харков. 

"В обаждането може да се чуе как офицерът от ФСБ пита шефа си дали може да говори по обезопасената система "Ера". Шефът му казва, че тя не работи. "Ера" е супер скъпа криптофонна система, която е въведена от руското Министерство на отбраната през 2021 г. с големи хвалби. Гарантира се, че трябва да работи "при всички условия", коментира Грозев в Twitter. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години