Украйна официално поиска оръжия от България

Посланикът на Украйна в България Витайлий Москаленко обяви, че Киев официално е поискал военна помощ от България. В понеделник сутрин той каза пред bTV, че в петък е изпратил нота до Министерството на външните работи, чрез която е отправна молба за изпращане на оръжия за отбраната срещу руската инвазия.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо воъръжение, с което можем да боравим," даде повече подробности дипломатът.

"В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи в такъв кратък срок, но аз ще пратя подобни апели и към други съответни институции - например като Министерството на отбраната," добави още посланикът.

С 200 гласа "за" парламентът подкрепи помощта за Украйна с ремонт на военна техника

Москаленко потвърди, че наистина 80 танка ще се ремонтират в България и коментира преместването на бежанците в страната: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България."

Според него правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили с преселването на търсещите подслон. Той окачестви проблемите с големите опашки по буферните зони като нещо нормално в подобни ситуации: "Не искам да коментирам дали е било успешно или не, важно е, че бяха положени усилия и много сериозни действия от страна на българското правителство, за да бъдат настанени в горе-долу нормално състояние всички бежанци, които са останали на територията на България."

Във връзка с медийни запитвания относно оповестената информация от страна на посланика за изпращането на нота за предоставяне на оръжие, Министерството на външните работи потвърждава, че тя е получена в днешния ден. Предстои да бъде препратена до компетентните ведомства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024