Украйна освободи селища край Харков, окупирани от 6 месеца

Украинската армия е успяла да си върне контрола върху няколко населени места в района на Балаклея - окупирани от руснаците още в началото на март 2022 г.

Изненадващата контраатака за освобождаване на завзетите части в северноукраинския Харковски регион започна на 6 септември. По информация на Въоръжените сили на Украйна - армията е успяла да навлезе вече 50 км в източна посока, като се насочват към ключовата позиция Купянск.

Ако руските войски изгубят контрол върху него, ще прекъснат пътя за снабдяването на частите си в Изюм, а това ще попречи на бъдещи атаки или отбранителни операции в региона.

В Купянск се намират и проруските администратори, които би трябвало да управляват окупираните зони в Харковската област.

Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк цитира данни на генералния щаб, според които вече са освободени 20 населени места в региона. Освободената територия е с площ от 700 кв. км.

В украинските медии вече се публикуват клипове, които показват, че армията им е влязла в град Балаклея и е посрещната от местните жители с поздравления и видимо вълнение.

Президентът Володимир Зеленски също показа как войници вдигат украинското знаме върху сградата на местната администрация.

Освобождаването на Балаклея се случва в ситуация, в която дори руските коментатори признават за недостиг на войници и слаба подготовка на наличния състав в Харковската област.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024