Снимка: © Getty Images

Украинската армия обяви, че е успяла да отблъсне руските сили край Харков и да ги върне обратно към границата с Русия на десетия ден от войната.

Контраатаката е довела до унищожаването на три танка на руската армия, а "четвъртият, който руските военни просто изоставиха, беше взет като трофей", съобщава Униан.

Руският обстрел и настъпление към Харков продължаваше седем дни, а общият брой на техниката, унищожена от украинските войски, надвишава 500 машини.

Отбита е и атаката в област Суми в северна Украйна.

Руското Министерство на отбраната обяви, че ще отвори "хуманитарен коридор" за две селища в Донецката област - Мариупол и Волноваха. Обявен е режим на временно прекратяване на огъня в тези градове, за да може цивилните граждани да напуснат обсадените градове.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко също потвърждава, че хората ще бъдат извозвани с автомбуси и ще могат да напуснат града с лични автомобили, но е забранено да се отклоняват от маршрута на коридора.

"Мариупол не са улиците и сградите. Мариупол са неговите жители. И главната ни задача винаги е била и остава да защитим хората", казва той.

Съветнкът на вътрешния министър на Украйна Вадим Денисенко съобщаваше по-рано сутринта, че украинските власти още чакат гаранции за сигурността на хуманитарните коридори, които трябва да се организират за евакуация или доставка на стоки от първа необходимост.

"Все още не получаваме отговор от руснаците за това, че са готови да не стрелят", казва той.

Мариупол се намира в най-критична ситуация, тъй като водоснабдяването и топлоподаването е спряно, привършили са лекарствата и храната. Украинските власти смятат, че Русия се опитва да предизвика паника в Украйна, за да принуди управляващите да подпишат каквито и да било споразумения по условията на Кремъл.

Според данни на ООН, над 1,2 млн. граждани на Украйна са били принудени да напуснат домовете си за последните 10 дни от началото на войната. Над половината от тях са се изнесли в Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море