Украинските сили отблъскват руските атаки в Бахмут с картечници от Първата световна война Снимка: © Getty Images

Конфликтът в Украйна често е сравняван с Първата световна война заради жестоките боеве, изпълнени с окопи и тежки жертви. Оказва се, че двата конфликта имат нещо общо и във връзка с част от оръжията, които се използват, разказва изданието "Insider".

Украинските сили изглежда използват на фронта оръжие от времето на Първата световна война. Това е картечницата "Максим", с която те се опитват да покосят врага при битките за Бахмут.

"Работи само при масирана атака, но тогава то наистина работи. Използваме го всяка седмица", разказва 48-годишният украински войник Борис пред британската медия BBC.

"Максим" М1910 е въведен за първи път през 1910 г., като първоначалната му версия се появява през 80-те години на XIX в.. Той е използван от руската императорска армия по време на Първата световна война, а сега е полезен в борбата срещу руснаците.

Украинските войски са модифицирали оръжията със съвременни допълнения, като оптика и супресори, става ясно от репортаж на сайта за отбрана "Task and Purpose".

Сраженията в Украйна неведнъж са били сравнявани с Първата световна война, тъй като и двете страни водят брутална война на изтощение, включваща окопи, безмилостни артилерийски обстрели и тежки жертви. В тази обстановка дори някои от оръжията от онази епоха се оказват полезни. Ураинските войски са изправени и пред т.нар. "атаки с човешка вълна" - тактика, особено характерна и за войната в началото на 20-и век.

Украйна използва и определен тип примамки за снайперисти от този период - тя работи с манекени, предназначени да заблудят вражеските снайперисти.

Но въпреки че борбата в Украйна може да има сходства с Първата световна война, съвременните оръжия и наблюдението, които също преобладават на бойното поле - особено дроновете - я правят още по-смъртоносна, тъй като дават на войниците малко места за укриване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023