Украинските сили отблъскват руските атаки в Бахмут с картечници от Първата световна война Снимка: © Getty Images

Конфликтът в Украйна често е сравняван с Първата световна война заради жестоките боеве, изпълнени с окопи и тежки жертви. Оказва се, че двата конфликта имат нещо общо и във връзка с част от оръжията, които се използват, разказва изданието "Insider".

Украинските сили изглежда използват на фронта оръжие от времето на Първата световна война. Това е картечницата "Максим", с която те се опитват да покосят врага при битките за Бахмут.

"Работи само при масирана атака, но тогава то наистина работи. Използваме го всяка седмица", разказва 48-годишният украински войник Борис пред британската медия BBC.

"Максим" М1910 е въведен за първи път през 1910 г., като първоначалната му версия се появява през 80-те години на XIX в.. Той е използван от руската императорска армия по време на Първата световна война, а сега е полезен в борбата срещу руснаците.

Украинските войски са модифицирали оръжията със съвременни допълнения, като оптика и супресори, става ясно от репортаж на сайта за отбрана "Task and Purpose".

Сраженията в Украйна неведнъж са били сравнявани с Първата световна война, тъй като и двете страни водят брутална война на изтощение, включваща окопи, безмилостни артилерийски обстрели и тежки жертви. В тази обстановка дори някои от оръжията от онази епоха се оказват полезни. Ураинските войски са изправени и пред т.нар. "атаки с човешка вълна" - тактика, особено характерна и за войната в началото на 20-и век.

Украйна използва и определен тип примамки за снайперисти от този период - тя работи с манекени, предназначени да заблудят вражеските снайперисти.

Но въпреки че борбата в Украйна може да има сходства с Първата световна война, съвременните оръжия и наблюдението, които също преобладават на бойното поле - особено дроновете - я правят още по-смъртоносна, тъй като дават на войниците малко места за укриване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024