Украйна отчете повишаване на радиацията около "Чернобил" Снимка: © Getty Images

В зоната на старата атомна централа "Чернобил", която руските войски вече контролират от четвъртък, е било регистрирано повишаване на радиацията. Това съобщава Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна на 25 февруари.

"Данните от Автоматизираната мониторингова система за радиационен контрол в зоната на изключване показват, че контролните нива на мощността на дозите от гама-лъчи (червените точки) са превишени в значителна част от точките за наблюдение", пише в доклада.

Причината е тежката военна техника в зоната в Припят, която е разнесла из въздуха радиоактивен прах.

"Подобно колебание в показателите на сензорите "Askro" експертите на Екоцентъра свързват с нарушаване на горния почвен слой в резултат на движението на голям брой тежка военна техника през зоната на изключване и вдигането на замърсен радиоактивен прах. Състоянието на ядрените инсталации и на другите обекти на CAEC остава без промени", съобщават от Държавния инспекторат за ядрено регулиране.

Ден по-рано съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, обяви, че руснаците са завзели територията около "Чернобил" и предупреди за риск от провокации от страна на Москва.

"След тежък бой нашият контрол над чернобилската площака беше загубен. Състоянието на обектите от бившата централа, саркофага и хранилищата за ядрени отпадъци не е ясно. След абсолютно безсмислена атака от руснаците в това направление е невъзможно да се твърди, че АЕЦ е в безопасност. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа в момента", заяви Подоляк.

"Чернобил" е окончателно изведен от експлоатация от 2000 г., като през 1986 г. катастрофална авария в блок 4 води до експлозия и изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата. През 2018 г. е завършено ново съоръжение, което изолира разрушения блок и ограничава продължаващото замърсяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024