Снимка: © Getty Images

В зоната на старата атомна централа "Чернобил", която руските войски вече контролират от четвъртък, е било регистрирано повишаване на радиацията. Това съобщава Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна на 25 февруари.

"Данните от Автоматизираната мониторингова система за радиационен контрол в зоната на изключване показват, че контролните нива на мощността на дозите от гама-лъчи (червените точки) са превишени в значителна част от точките за наблюдение", пише в доклада.

Причината е тежката военна техника в зоната в Припят, която е разнесла из въздуха радиоактивен прах. 

"Подобно колебание в показателите на сензорите "Askro" експертите на Екоцентъра свързват с нарушаване на горния почвен слой в резултат на движението на голям брой тежка военна техника през зоната на изключване и вдигането на замърсен радиоактивен прах. Състоянието на ядрените инсталации и на другите обекти на CAEC остава без промени", съобщават от Държавния инспекторат за ядрено регулиране. 

Ден по-рано съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, обяви, че руснаците са завзели територията около "Чернобил" и предупреди за риск от провокации от страна на Москва.

"След тежък бой нашият контрол над чернобилската площака беше загубен. Състоянието на обектите от бившата централа, саркофага и хранилищата за ядрени отпадъци не е ясно. След абсолютно безсмислена атака от руснаците в това направление е невъзможно да се твърди, че АЕЦ е в безопасност. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа в момента", заяви Подоляк.

"Чернобил" е окончателно изведен от експлоатация от 2000 г., като през 1986 г. катастрофална авария в блок 4 води до експлозия и изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата. През 2018 г. е завършено ново съоръжение, което изолира разрушения блок и ограничава продължаващото замърсяване. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори