Украйна отчете повишаване на радиацията около "Чернобил" Снимка: © Getty Images

В зоната на старата атомна централа "Чернобил", която руските войски вече контролират от четвъртък, е било регистрирано повишаване на радиацията. Това съобщава Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна на 25 февруари.

"Данните от Автоматизираната мониторингова система за радиационен контрол в зоната на изключване показват, че контролните нива на мощността на дозите от гама-лъчи (червените точки) са превишени в значителна част от точките за наблюдение", пише в доклада.

Причината е тежката военна техника в зоната в Припят, която е разнесла из въздуха радиоактивен прах.

"Подобно колебание в показателите на сензорите "Askro" експертите на Екоцентъра свързват с нарушаване на горния почвен слой в резултат на движението на голям брой тежка военна техника през зоната на изключване и вдигането на замърсен радиоактивен прах. Състоянието на ядрените инсталации и на другите обекти на CAEC остава без промени", съобщават от Държавния инспекторат за ядрено регулиране.

Ден по-рано съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, обяви, че руснаците са завзели територията около "Чернобил" и предупреди за риск от провокации от страна на Москва.

"След тежък бой нашият контрол над чернобилската площака беше загубен. Състоянието на обектите от бившата централа, саркофага и хранилищата за ядрени отпадъци не е ясно. След абсолютно безсмислена атака от руснаците в това направление е невъзможно да се твърди, че АЕЦ е в безопасност. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа в момента", заяви Подоляк.

"Чернобил" е окончателно изведен от експлоатация от 2000 г., като през 1986 г. катастрофална авария в блок 4 води до експлозия и изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата. През 2018 г. е завършено ново съоръжение, което изолира разрушения блок и ограничава продължаващото замърсяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024