Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109 Снимка: © Getty Images

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната е получила ново въоръжение от натовски стандарт, с което ще подсили отбраната срещу руската инвазия.

Украйна е приела пратка от самоходни гаубици M190 SPH в резултат на "сътрудничество между няколко държави". Резников описва машините като оръжие от много висок качество.

Приета е и пратка от датските въоръжени сили с участието на британските военни, която включва противокорабни ракети "Харпун".

"Не само че бреговата охрана на нашата страна ще бъде подсилена от ракетите "Харпун", но те ще бъдат използвани и за обучение на украински екипи. Убеден съм, че военното братство на "Харпуните" и нашите ракети "Нептун" ще ни освободят и ще върнат безопасността в Черно море, както и ще защитават Одеса", казва още Резников.

Той коментира, че би искал Украйна да можеше да се снабдява по-бързо с необходимото отъжие, но за последния половин месец страната е получила повече боеприпаси от западен стандарт, отколкото са налични боеприпаси от съветски тип.

"Ние вече сме получили повече, отколкото всички заводи в нашите партньорски държави могат да произведат за 6 месеца (там където все още има производствени линии за боеприпаси от съветски тип).

Резников благодари на държавните ръководители, които подпомагат армията, но подчертава, че "хората са тези, които поемат удара, а не машините".

"Видяхме примери, когато модерното въоръжение и оборудване не може да промени нищо, ако хората не искат да се бият за своята страна. За сметка на това украинската армия показа масов героизъм и висок професионализъм, а цялата украинска нация показа забележителна издръжливост", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024