Снимка: © Getty Images

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната е получила ново въоръжение от натовски стандарт, с което ще подсили отбраната срещу руската инвазия.

Украйна е приела пратка от самоходни гаубици M190 SPH в резултат на "сътрудничество между няколко държави". Резников описва машините като оръжие от много висок качество.

Приета е и пратка от датските въоръжени сили с участието на британските военни, която включва противокорабни ракети "Харпун".

"Не само че бреговата охрана на нашата страна ще бъде подсилена от ракетите "Харпун", но те ще бъдат използвани и за обучение на украински екипи. Убеден съм, че военното братство на "Харпуните" и нашите ракети "Нептун" ще ни освободят и ще върнат безопасността в Черно море, както и ще защитават Одеса", казва още Резников.

Той коментира, че би искал Украйна да можеше да се снабдява по-бързо с необходимото отъжие, но за последния половин месец страната е получила повече боеприпаси от западен стандарт, отколкото са налични боеприпаси от съветски тип.

"Ние вече сме получили повече, отколкото всички заводи в нашите партньорски държави могат да произведат за 6 месеца (там където все още има производствени линии за боеприпаси от съветски тип).

Резников благодари на държавните ръководители, които подпомагат армията, но подчертава, че "хората са тези, които поемат удара, а не машините".

"Видяхме примери, когато модерното въоръжение и оборудване не може да промени нищо, ако хората не искат да се бият за своята страна. За сметка на това украинската армия показа масов героизъм и висок професионализъм, а цялата украинска нация показа забележителна издръжливост", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170