Украйна призова ЕС да не поддава на ултиматума "руски газ за рубли" Снимка: © Getty Images

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отправи апел към държавите от ЕС да не се съгласяват с ултиматума на руския президент Владимир Путин за заплащане на газовите доставки в рубли.

"Ако някоя страна от ЕС се поддаде на унизителните изисквания на Путин за плащане на доставките на петрол и газ в рубли, това ще е като да помагате на Украйна с едната ръка и да помагате на руснаците да избиват украинци с другата. Призовавам съответните държави да направят разумен и отговорен избор", казва Кулеба в Twitter.

Само преди ден българският министър на енергетиката Александър Николов обяви, че държавата няма да има проблем с плащанията по договора с "Газпром", защото разполага с контрагент, който може да се разплаща в рубли. Повече подробности по този казус не бяха съобщени от него, освен че сценарият за превалутирането вече е бил обсъждан в кабинета.

Министерството на външните работи на Украйна започна и още една кампания, с която настояват европейските държави да спрат да палщат за "мръсния кървав руски петрол и газ".

На 24 март лидерите на държавите от ЕС се събират, за да обсъдят евентуален нов пакет от санкции срещу Русия, като според Politico в него може да се включи временна забрана на някои енергийни доставки. Дали това ще стане, зависи от съпротивата на някои държави като Германия, чийто канцлер Олаф Шолц в сряда отхвърли варианта за отказ от руския газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024