Снимка: © Getty Images

Украинският парламент ратифицира Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над жени и домашното насилие. Решението беше подкрепено от 259 депутати, като 8 бяха „против“, а други 28 се въздържаха.

Международното споразумение на Съвета на Европа предвижда криминализиране на насилието срещу жени, домашното насилие, тормоза, принудителните бракове и аборти. То гарантира и защита за жертвите, възможността на правоприлагащите органи да реагират на различни форми на посегателство и други мерки за предотвратяване или наказване на насилието срещу жени.

Украйна подписа Истанбулската конвенция през 2011 г., но не бе ратифицирала документа. През последните две години одобрението на документа от парламента беше едно от ключовите изисквания на „Марша на жените“ в Киев.

Две петиции, призоваващи за ратификация на конвенцията, вече бяха публикувани на уебсайта на президента, като и двете събраха над 25 хил. подписа.

На 17 февруари в отговор Володимир Зеленски заяви, че последователно е подкрепял защитата на правата на хората, преживели домашно насилие и насилие, основано на пола.

През юни 2020 г. той подкрепи петиция с призив за ратификация и подписа указ за мерки за предотвратяване и борба с домашното насилие и за защита на правата на хората, преживели такова. След постановлението Министерският съвет през април 2021 г. одобри съответния план за действие.

Инициативата „Марш на жените“ заяви, че въпросът за закрилата на жените е още по-належащ в контекста на пълномащабната руска война и призова за ратификация на Истанбулската конвенция:

„Това ще бъде важна стъпка в процеса на европейска интеграция на Украйна“, казаха организаторите на Марша.

„За разлика от руския свят, където домашното насилие е декриминализирано, а не престъпление и където жените по никакъв начин не са защитени. Трябва да подчертаем посоката, в която се движи страната ни – това е пътят на европейската интеграция!“, посочват още те.

Макар конвенцията да не получаваше одобрението на парламента повече от 10 години, тази бърза подкрепа сега най-вероятно се дължи на факта, че тази седмица Съветът на ЕС предстои да вземе официално решение за предоставянето на статут на кандидат-член на Украйна. Ратифицирането на документа служи като допълнително доказателство за решимостта на Киев да следва европейските цели.

Истанбулската конвенция е подписана от 46 държави, но 10 не са я ратифицирали. Сред тях е и България, за която приемането на документа се превърна в обществен скандал по клеветнически кампании, свързани с домашното насилие, правата на жените и ЛГБТ+ общността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени