Украйна ратифицира Истанбулската конвенция Снимка: © Getty Images

Украинският парламент ратифицира Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над жени и домашното насилие. Решението беше подкрепено от 259 депутати, като 8 бяха „против“, а други 28 се въздържаха.

Международното споразумение на Съвета на Европа предвижда криминализиране на насилието срещу жени, домашното насилие, тормоза, принудителните бракове и аборти. То гарантира и защита за жертвите, възможността на правоприлагащите органи да реагират на различни форми на посегателство и други мерки за предотвратяване или наказване на насилието срещу жени.

Украйна подписа Истанбулската конвенция през 2011 г., но не бе ратифицирала документа. През последните две години одобрението на документа от парламента беше едно от ключовите изисквания на „Марша на жените“ в Киев.

Две петиции, призоваващи за ратификация на конвенцията, вече бяха публикувани на уебсайта на президента, като и двете събраха над 25 хил. подписа.

На 17 февруари в отговор Володимир Зеленски заяви, че последователно е подкрепял защитата на правата на хората, преживели домашно насилие и насилие, основано на пола.

През юни 2020 г. той подкрепи петиция с призив за ратификация и подписа указ за мерки за предотвратяване и борба с домашното насилие и за защита на правата на хората, преживели такова. След постановлението Министерският съвет през април 2021 г. одобри съответния план за действие.

Инициативата „Марш на жените“ заяви, че въпросът за закрилата на жените е още по-належащ в контекста на пълномащабната руска война и призова за ратификация на Истанбулската конвенция:

„Това ще бъде важна стъпка в процеса на европейска интеграция на Украйна“, казаха организаторите на Марша.

„За разлика от руския свят, където домашното насилие е декриминализирано, а не престъпление и където жените по никакъв начин не са защитени. Трябва да подчертаем посоката, в която се движи страната ни – това е пътят на европейската интеграция!“, посочват още те.

Макар конвенцията да не получаваше одобрението на парламента повече от 10 години, тази бърза подкрепа сега най-вероятно се дължи на факта, че тази седмица Съветът на ЕС предстои да вземе официално решение за предоставянето на статут на кандидат-член на Украйна. Ратифицирането на документа служи като допълнително доказателство за решимостта на Киев да следва европейските цели.

Истанбулската конвенция е подписана от 46 държави, но 10 не са я ратифицирали. Сред тях е и България, за която приемането на документа се превърна в обществен скандал по клеветнически кампании, свързани с домашното насилие, правата на жените и ЛГБТ+ общността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023