Украйна се готви за дълга война

Руските войски са обстреляли северните украински райони Суми и Чернигов от своя територия. Украинската гранична отбрана съобщава за седем нападения с едрокалибрени оръжия, автоматични гранатомети и ракетна артилерия.

Селото в района на Шостка край Суми е обстрелвано в продължение на повече от един час. Засега няма информация за загинали украински войници.

На изток руските войски продължават да опитват да превземат Донецк и Луганск, като последните им атаки са довели до смъртта на 15 цивилни граждани, включително едно дете, според украинските въоръжени сили.

В поредното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че поведението на руската армия дава признаци за провал в Украйна.

Той цитира данни на представител на руската администрация, според когото в страната се използват "комплекси с лазерно оръжие с цел икономия на ракети".

Твърдението е на вицепремиера на Русия Юрий Борисов, който твърди, че са пуснати в действие лазерни комплекси "Задира", за да не се изразходват скъпи ракети от типа "Панцир" и "Тор". До момента няма доказателство това оръжие действително да се използва на фронта в Украйна.

Зеленски посочва, че руската армия е пуснала над 2000 ракети върху украинската територия, които са представлявали основна част от запасите им, а фактът, че се налага да ги пестят, говори за липсата на въоръжение.

Вторият проблем на руската армия, според Зеленски, е използването на неопитни момчета от казармите, които са "хвърляни в боя като пушечно месо", мародери, които "за първи път виждат нормална битова техника в чуждата страна", както и "стари съветски бронирани машини без съвременна защита" и забранени фосфорни бомби, които изгарят училища и жилищни домове.

Според Зеленски - руснаците се страхуват да признаят, че на най-високо управленско ниво в Русия са допуснати "катастрофални грешки".

"Колко дълго ще продължи висчко това? Отговор на този въпрос може да даде само реалната ситуация на бойното поле. Стараем се да свърши колкото може по-бързо. Наистина. Длъжни сме да изгоним окупаторите и да гарантираме на Украйна истинска сигурност", каза Зеленски.

В сряда той подписа нов указ, с който продължава военното положение и мобилизацията за още 90 дни. Досегашният режим е със срок до 24 май.

"Армията и хората, които защитават държавата, трябва да разполагат с всички законови инструменти, за да действат спокойно", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023