Руските войски са обстреляли северните украински райони Суми и Чернигов от своя територия. Украинската гранична отбрана съобщава за седем нападения с едрокалибрени оръжия, автоматични гранатомети и ракетна артилерия.

Селото в района на Шостка край Суми е обстрелвано в продължение на повече от един час. Засега няма информация за загинали украински войници.

На изток руските войски продължават да опитват да превземат Донецк и Луганск, като последните им атаки са довели до смъртта на 15 цивилни граждани, включително едно дете, според украинските въоръжени сили.

В поредното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира, че поведението на руската армия дава признаци за провал в Украйна.

Той цитира данни на представител на руската администрация, според когото в страната се използват "комплекси с лазерно оръжие с цел икономия на ракети".

Твърдението е на вицепремиера на Русия Юрий Борисов, който твърди, че са пуснати в действие лазерни комплекси "Задира", за да не се изразходват скъпи ракети от типа "Панцир" и "Тор". До момента няма доказателство това оръжие действително да се използва на фронта в Украйна.

Зеленски посочва, че руската армия е пуснала над 2000 ракети върху украинската територия, които са представлявали основна част от запасите им, а фактът, че се налага да ги пестят, говори за липсата на въоръжение.

Вторият проблем на руската армия, според Зеленски, е използването на неопитни момчета от казармите, които са "хвърляни в боя като пушечно месо", мародери, които "за първи път виждат нормална битова техника в чуждата страна", както и "стари съветски бронирани машини без съвременна защита" и забранени фосфорни бомби, които изгарят училища и жилищни домове.

Според Зеленски - руснаците се страхуват да признаят, че на най-високо управленско ниво в Русия са допуснати "катастрофални грешки".

"Колко дълго ще продължи висчко това? Отговор на този въпрос може да даде само реалната ситуация на бойното поле. Стараем се да свърши колкото може по-бързо. Наистина. Длъжни сме да изгоним окупаторите и да гарантираме на Украйна истинска сигурност", каза Зеленски.

В сряда той подписа нов указ, с който продължава военното положение и мобилизацията за още 90 дни. Досегашният режим е със срок до 24 май.

"Армията и хората, които защитават държавата, трябва да разполагат с всички законови инструменти, за да действат спокойно", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици