Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно, Сателитни снимки показват масов гроб край Мариупол Снимка: © Getty Images

Украйна се нуждае от 7 млрд. долара на месец, за да компенсира икономическите си загуби от войната. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение пред Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Зеленски каза, че ще трябват и "стотици милиарди долари", за да бъде възстановено всичко по-късно. Той отново призова световната общност незабавно да изключи Русия от международните финансови институции.

На въпрос дали МВФ ще може да осигури незабавното финансиране, от което Украйна се нуждае, управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева каза пред BBC: "Намерихме го за първия и втория месец. Вярваме, че с течение на времето тази сума ще намалее, тъй като украинската икономика в части от страната, които не са под окупация, се покачва".

Според Георгиева, за да се справи с финансовия дефицит в следващите месеци, Украйна трябва да получава безвъзмездни средства, а не заеми, за да не бъде претоварена с дългове.

По-рано Световната банка оцени физическите щети по инфраструктурата на страната в размер от 60 млрд. долара. Според президента на Световната банка Дейвид Малпас тази сума ще продължи да нараства, докато продължава войната.

Междувременно Русия е отхвърлила предложение за примирие по време на Великденските празници. Това потвърди президента Зеленски в свое видеообръщение след като вчера стана ясно, че военните действия в страната няма да прекъснат за християнския празник.

"За съжаление Русия отхвърли предложението за сключване на великденско примирие. Това много добре показва как лидерите на тази държава всъщност се отнасят към християнската вяра, към един от най-радостните и важни празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир. Надежда, че животът ще победи смъртта", каза той в свое обръщение

Русия отказа примирие за Великден, Киев очаква "активна" фаза на войната до 9 май

На бойното поле критична остава ситуацията в Мариупол, където Москва твърди, че градът вече е превзет от руснаците. Според американския президент Джо Байдън още "все още няма доказателства, че Мариупол е напълно паднал".

Американска сателитна фирма обяви, че е идентифицирала място близо до град Мариупол, за което смята, че представлява масов гроб. Сателитни снимки от района показват траншея с дължина над 300 метра, която е изкопана между 23 и 29 март. Тя се състои от четири последователно изкопани ями, в които може да са погребани около 200 души, пише BBC.

В четвъртък президентът на САЩ обяви, че страната ще отпусне нова военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара. От своя страна, Русия обяви списък със санкционирани американци. В него влизат американският вицепрезидент Камала Харис, изпълнителният директор на "Мета" Марк Зукърбърг и говорителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024