Украйна става "лаборатория" за изпитване на въоръжение в реални условия Снимка: © Getty Images

През есента, докато Украйна отвоюваше големи участъци от своята територия от руските окупатори в поредица от контраатаки, нейната основна ударна сила бе доставено от САЩ въоръжение - артилерия и ракети. Но с много важно допълнение - местна иновация в насочването на огъня.

Самоделната софтуерна система, изобретена от украинците на фронта, превърна обикновени таблети и смартфони в сложни инструменти за таргетиране на военни цели на бойното поле. За мобилното приложение, което помага на армията на Украйна срещу руските войски, разказва CNN.

Разработеният от украинците софтуер зарежда сателитни и други разузнавателни изображения в алгоритъм, който позволява в реално време бойни единици в близост до фронта да насочват огън към конкретни вражески цели. А тъй като става въпрос за софтуерен продукт, а не за хардуер, системата може да се актуализира и надгражда бързо, мобилна е и е лесно достъпна за използване.

Иновациите, които украинците прилагат на терен, за да използват ефективно оръжието, с което разполагат, превръща фронта в своеобразна "лаборатория" за тестване на западното въоръжение, откриване на недостатъци и осъвършенстване в реална среда. А решенията се оказват и евтини, и работещи, става ясно от анализа в американската медия. А мобилното приложение за насочване на украински артилерийски огън по руски цели е само един от десетките примери за съобразителността на украинските военни в продължаващата вече близо година руска война на тяхна територия.

Малки пластмасови дронове, бръмчащи тихо над главите, хвърлят гранати и други боеприпаси върху руските войски. 3D-принтери вече произвеждат резервни части, така че украинските войници да могат да ремонтират тежко оборудване на полето. Техниците на отбраняващата се армия са превърнали обикновените пикапи в мобилни ракетни установки. Инженерите са измислили как да монтират сложни американски ракети на по-стари съветски изтребители като МиГ-29, помагайки на украинските военновъздушни сили да продължат да летят и да са ефективни.

Украйна дори е разработила свое собствено противокорабно оръжие - "Нептун" - базирано на съветски ракетни конструкции, което може да атакува руския флот от почти 300 километра разстояние.

„Иновациите им са просто невероятно впечатляващи“, каза Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Тест в реална битка

Войната в Украйна даде на САЩ и съюзниците рядка възможност да проучат как собствените им оръжейни системи се представят при интензивна употреба. Анализира се какви боеприпаси използват и двете страни, за да постигнат победи в тази гореща война. Американски оперативни офицери и други военни служители са впечатлени и колко успешно Русия е използвала евтините безпилотни летателни апарати за многократна употреба, предоставени от Иран, за да унищожава украинската електропреносна мрежа.

Служители на американското разузнаване и армията казват, че се надяват, че създаването „привлекателни“ дронове – евтини оръжия за еднократна употреба – се е превърнало в основен приоритет за отбранителната индустрия. „Иска ми се да можем да направим дрон за еднопосочна атака за 10 000 долара“, казва един от тези служители.

Украйна е „абсолютно оръжейна лаборатория във всеки смисъл", защото оборудването, изпратено на Киев, досега не е използвано във война "между две индустриално развити нации“, казва пред CNN източник от разузнаването.

За американците войната в Украйна е невероятен източник на данни за полезността на техните собствени системи. Някои от оръжията - като дрона Switchblade 300 и ракета, предназначена да се насочва към вражески радарни системи – се оказват по-малко ефективни на бойното поле от очакваното, твърдят и американски военен оперативен офицер, запознат със случващото се на фронта, и проучване на британски мозъчни тръстове.

Но леката американска система за залпов огън M142, или HIMARS, е от решаващо значение за успеха на Украйна, а САЩ научават ценни уроци за степента на поддръжка и ремонт, които тези системи изискват при такава тежка употреба.

Военните специалисти са впечатлени и от начина, по който Украйна е използвала ограничените си доставки от ракети HIMARS, за да предизвика хаос в руското командване и контрол, нанасяйки удари по командни пунктове, щабове и складове за доставки. Смята се, че военните ще изучават украинската практика в продължение на години.

Урок има и за употребата на американската гаубица M777 - мощно артилерийско оръжие, което беше критична част от бойната мощ на Украйна. Но се оказа, че дулата на гаубиците губят нарезите си, ако за кратко време бъдат изстреляни твърде много снаряди, а така оръжието губи точност и ефективност.

Тактически нововъведения

Украинците направиха и тактически нововъведения, които впечатляват западните ѝ съюзници. През първите седмици на войната украинските командири адаптираха своите операции, за да използват малки екипи от пехотинци по време на руското настъпление към столицата Киев. Въоръжени с ракети Stinger и Javelin, украинските войски се промъкваха срещу руските танкове без да имат пехота, която да ги охранява.

Оперативен офицер на САЩ казва за CNN, че един от уроците, който армията на САЩ може да извлече, е, че артилерия като гаубицата M777 може да се окаже оръжие от миналото. Тези системи са по-трудни за бързо придвижване, за да се избегне ответен огън – и в свят на повсеместно използване на дронове и наблюдение отгоре, „е много трудно да се скриеш“.

Производители на военно оборудване са обърнали внимание на новата възможност да проучат – и пуснат на пазара – свои адаптирани системи. BAE Systems вече обяви, че руският успех с дронове камикадзе е повлиял на начина, по който компанията проектира новата си бронирана бойна машина. Ще се добави повече броня за защита на войниците от атаки отгоре.

Що се отнася до извлечените поуки, „за това трябва да се напише книга“, каза представителят на Демократическата партия Джим Хаймс от Кънектикът, член на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024