Ултиматум на Ердоган провали среща на върха ЕС-Турция в София

Премиерът Бойко Борисов е поканил турския президент Реджеп Тайип Ердоган в София на среща на върха с лидерите на Европейския съюз в петък. Ердоган е приел поканата, но е поставил условие, което е обезсмислило провеждането на разговорите - изключване на гръцкия премиер Кириякос Мицотакис от преговорите.

Това стана ясно от изявленията на двамата правителствени ръководители след работната им вечеря в Анкара. Борисов благодари на турския президент за това, че "спазва твърдо споразумението си с ЕС по отношение на българската граница, което дава възможност на българските граждани да спят спокойно". Двете страни са потвърдили, че ангажиментът за недопускане на мигрантския поток към България ще се изпълнява. Опитът на българския премиер да посредничи за среща между Брюксел, Атина и Анкара обаче не е дал очаквания резултат.

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София в по-голям формат. Може би щяхме да успеем, защото винаги съм разчитал на мъдростта на колегата. Точно тогава получихме информация за убити мигранти (на турско-гръцката граница, б.р.). Някои мои колеги не се сдържат да си пускат становища в мрежите. В същото време президентът беше готов да дойде в София, но нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади моите желания да проведа тази среща. Моята покана стои. Аз съм убеден, че рано или късно с европейските партньори трябва да проведем такава среща. Но днес може би не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", каза Бойко Борисов пред журналисти в турската столица.

Той посочи, че и самият турски президент разбира защо тази среща не може да се проведе без участието на гръцкия министър-председател.

"Господ така ни е подредил - България, Гърция и Турция на един полуостров. Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които стоят по границата. И се надявам тези, които са далеч от този регион, да видят дали сме изпълнили нашите задължения, когато говорят по темата", каза Борисов.

В своето изказване Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики както срещу лидерите на ЕС, така и конкретно срещу Гърция за отношението спрямо мигрантския проблем в Турция.

"Преди известно време бях казал, че ако не се направи справедлива подялба на товара от бежанците, ще отворя вратите. Турция изпълни безусловно всички свои задължения от споразумението, подписано на 18 март, но за съжаление очакването ни този товар да бъде споделен не намери отговор. ЕС не изпълни на свой ред всички свои задължения. ЕС продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС продължават да критикуват отношението на Турция. Къде е справедливата подялба на товара? Ние ли ще поемем целия товар? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че в рамките на 1 година ще отпуснете 6 млрд. евро, и тези пари нямаше да бъдат отпуснати на нас, а на неправителствени организации. Отпуснаха ли тези средства? Не. Сега говорихме с тях и ни казаха, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате? Ние вече не искаме тези пари. Република Турция ще работи и ще намери сама тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция", каза Ердоган.

Той обвини Гърция в нарушаване на международните конвенции за правата на човека и за свободата на мигрантите.

"Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ще посети гръцко-турската граница и ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подлагани бежанците. Съветвам да проследи това, което прави гръцката гранична охрана в Егейско море", каза още Ердоган.

До момента няма официално потвърждение за два смъртни случая на границата в Гърция. Турските служби за сигурност твърдят, че сирийски бежанец е бил убит при напрежението по сухопътната граница с Гърция.

По-рано в понеделник беше разпространена информация за това, че дете на мигранти е загинало при обръщане на лодка в гръцките териториални води. Според данните на гръцката брегова охрана - лодката на мигрантите е била ескортирана от турски патрулен кораб и е умишлено преобърната с цел провокиране на спасителна операция.

Гърция спря да приема молби за предоставяне на убежище, което беше посрещнато с критики от страна на Комитета за бежанците на ООН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024