"Умерен оптимизъм" в ЦИК след първия публичен тест на машините за гласуване Снимка: © Булевард България

Първият публичен тест на ЦИК за ползването на машините за гласуване е показал, че 75 души биха могли да упражнят правото си на глас в рамките на един час "при добра интензивна натовареност".

Тестът беше проведен в пресцентъра на втората сграда на Народното събрание, като в него са участвали доброволци и служители на парламента, на които са поставяни и по-сложни задачи - например да избират партия от втора или трета страница на електронната бюлетина, да променят избора си и т.н. Много от тях са гласували за първи път с машина.

Изборите на 11 юли ще са първите, на които хартиените бюлетини ще се ползват само по изключение в случай на технически проблем с апаратите.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че тестът е дал основания за "умерен оптимизъм" за провеждането на парламентарния вот.

Предстои да се проведе още един тест в Доброславци - в неделя, 30 май от 10 ч. в зала на кметството. Той ще продължи, докато не се наберат поне 100 гласували граждани. Обмисля се да се направи и още една предварителна проба в Сливница.

От ЦИК посочват, че данните досега потвърждават намерението им да поставят по една допълнителна машина за гласуване в секциите, в които повече от 450 избиратели са дали гласа си на предходни избори.

"За 13 часа повече от 900 избиратели биха могли да гласуват с една машина, но процесът може да се прекъсне, за да се направи смяна на лентата", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Все още продължава проверката на списъците с избиратели за регистрирането на партии и коалиции за следващите избори. Една от партиите, подала документи, не е успяла да събере нужните 2500 подписа за явяване на изборите. Още три партии и една коалиция се проверяват от службите на МРРБ, като скоро се очаква да стане ясен и окончателният брой на политическите формации в бюлетината на 11 юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024