Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата Снимка: © Getty Images

Universal Music Group (UMG) и TikTok подписаха ново споразумение, с което слагат край на продължилото месеци неразбирателство между тях около авторските възнаграждения и политики. Така музиката на всички изпълнители на лейбъла, сред които Тейлър Суифт, Адел, Били Айлиш, Дрейк и Елтън Джон, ще се завърне в платформата.

Сделката ще отговори и на опасенията, които UMG и нейните артисти имат по отношение на използването на изкуствен интелект в приложението.

Двете компании "ще работят заедно, за да гарантират, че развитието на изкуствения интелект в музикалната индустрия ще защитава човешката артистичност и икономиката, която тече към тези артисти и автори на песни", се казва в общо прессъобщение.

В рамките на споразумението TikTok се ангажира да работи с музикалния гигант за премахване на неразрешената музика, генерирана от изкуствен интелект, от платформата си.

"Щастливи сме да приветстваме UMG отново в TikTok", каза Оле Оберман, глобален ръководител на отдела за развитие на музикалния бизнес на TikTok.

Музикалната компания остави договора ѝ със социалната мрежа да изтече на 31 януари, след което изтегли целия си музикален каталог от там. Така потребителите изгубиха възможността да използват законно в клиповете си песни на всички артисти на лейбъла. В каталога са големи изпълнители като Адел, Ариана Гранде, Тейлър Суифт, Били Айлиш, Джъстин Бийбър, Оливия Родриго, Елтън Джон, The Weeknd, Coldplay. Техните парчета бяха премахнати от TikTok, а всички видеа с откъси от тяхната музика бяха заглушени.

Миналия месец музиката на Суифт се появи отново в платформата точно на време за издаването на новия ѝ албум "The Tortured Poets Department", въпреки че двете компании не разкриват при какви условия. Според съобщения в медиите Суифт е сключила отделна сделка със социалната мрежа - тъй като условията на договора ѝ го позволяват.

Споразумението между TikTok и UMG включва и "нови възможности за монетизация", които произтичат от нарастващите възможности на платформата за електронна търговия. Двете компании казват, че сега насочват усилията си към това "експедитивно" да върнат обратно песните на артистите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията там остава "много трудна"

 Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за последната седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024