Властите в Унгария пак извадиха плашилото Сорос - този път ще решават въпросите на суверенитета

"Да не им играем по свирката" - това гласи текст върху билборд, на който са изобразени заедно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сина на милиардера, благодетел и застъпник на либералните ценности Джордж Сорос - Александър Сорос. Действието се развива в Унгария, а таймингът - няколко месеца преди предстоящата кампания за европейските избори.

Любопитна подробност е, че самият Сорос има унгарски корени, но в средите на Фидес и сред феновете на Виктор Орбан той е враг номер 1 на националната държава.

Провокацията не остана без отговор от страна на властите в ЕС: "Унгария е част от ЕС, участва при взимането на общите решения, има представители в Европейския парламент, в Съвета на ЕС и Европейския съвет", напомни говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, цитиран от БТА.

Според унгарските медии кампанията e част от така наречени национални консултации „за защитата на суверенитетa“, които включват и въпросник, който унгарското правителство ще изпрати до всеки гражданин по въпроси като подкрепата на ЕС за Украйна.

Вътре в тях има твърдения като това, че Брюксел се опитва да направи мигрантски гета в Унгария или че Евросъюзът иска от страната да се изпратят още оръжия на Украйна, до посочването на ЕС като финансова благодетел на "Хамас. Засегнати са още "външното влияние", включително чрез пари от "отвъд океана", LGBTQ пропагандата и защитата на децата. Всичко това се плаща с парите на унгарските гласоподаватели, разбира се.

Приканваме унгарските граждани, които искат да се информират за европейските политики, да проверят в нашите отлични източници на информация, за да преценят сами, казва още Мамер.

Знаем, че това не е първият и вероятно няма да бъде последният подобен случай, допълва говорителят. По неговите думи европейските политики, включително по въпросите на миграцията и хуманитарната помощ, се определят по възможно най-демократичния начин. Той отбеляза, че в ЕС няма търпимост към проявите на антисемитизъм по повод намеците в кампанията за еврейския произход на семейство Сорос.

Осигуряването на средства от бюджета на ЕС се извършва при ясно определени условия, пояснява още Мамер, попитан дали тази кампания може да се отрази на отпускането на европейски средства за Будапеща.

Подобна груба пропаганда не е новост за страната. Преди години имаше провокация - отново със Сорос, но тогава европейското плашило беше Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия от 1 ноември 2014 до 30 ноември 2019 г.

Кампанията с билбордове идва в момент, когато има oпасения относно плановете на правителството за нов законопроект за „суверенитетa“, който може да окаже по-голям натиск върху независимите гласове в страната.

„Законопроектът може да има за цел да криминализира и/или сплаши независимо гражданско общество и медийни организации, това е много опасно и се надявам, че това не е пътят, по който Унгария избира да тръгне“, каа посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман по-рано тази седмица, цитиран от The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024