Управителят на Булгаргаз: Не затваряме страницата с Газпром

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията".

Това заяви в „Здравей, България” по Нова председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Поводът бе поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август.

По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългорочни сделки и договори.

"Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", добави той.

"В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон", посочи още Топчийски.

Той коментира и цената на втечнения газ.

„Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1, 2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват", каза Топчийски.

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие.

„Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.

В същото време енергийният експерт Иван Хиновски каза в студиото на bTV, че ако цената на природния газ се покачи с 60%, тази на топлофикациите трябва да се покачи с около 20%.

Хиновски каза още, че очаква намаляване на исканите от КЕВР 60% за увеличение на цената на газа.

"Този процент е генериран на базата на фючърси и сделки на газ на международните борси, каквато е практиката. Всички лицензианти издават малко по-висок процент отколкото реално би се оправил бизнеса като застраховка", допълни той.

Според експерта седемте танкера с втечнен газ, които идват в България при едно добро управление и организиране на инфраструктурата биха осигурили диверсификация.

"Трябва да имаме сигурна инфраструктура за влизане на газа в България и спот слотове на Ревитуза", каза още Хиновски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024