Управляващите обявиха нови мерки за малките и средните фирми Снимка: © Unsplash

Процедура за оборотни средства и адаптиране на дейността на малките и средните предприятия – това са част от новите икономически мерки по време на Covid-кризата у нас.

Правителството, бизнеса и синдикатите обсъдиха как ще бъдат разпределени средствата на стойност 391 млн. лв. по програмата React EU. Освен горепосочените мерки, ще се финансират и проекти за дигитализация, иновации, инвестиции да растеж и зелени инвестиции. В този случай ще се изисква 20% участие на самите фирми, а останалите средства идват от React EU и от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

200 млн. лв. от Българската банка за развитие ще бъдат пренасочени за грантове за бизнеса, стана ясно от брифинга на новия икономически министър Лъчезар Борисов. Все още се обсъжда какви ще бъдат параметрите за финансиране. Едната опция предвижда да се възползват фирми с годишен оборот до 300 хил. лв., а другата – с оборот до 500 хил. Не е ясен и размерът на финансовата помощ – ще е или до 50, или до 100 хиляди лева.

80 млн. лева е индикативният бюджет на процедура за адаптиране на дейността на малките и средни предприятия към Covid-19. Целта е компаниите да получат средства за защита, дезинфекция, както и за софтуер за осигуряване на дистанционна работа. За микропредприятията са предвидени до 15 хиляди лева допълнителни средства, за малките – по 30 хил., а за средните – по 75 хил. лв.

Икономическият министър отхвърли прогнозите за спад от 20% на икономиката на страната през второто тримесечие на 2020 г. "Със сигурност спадът няма да бъде 20%, но се надяваме да бъде около половина или малко по-малко", каза той. Прогнозата му е икономиката да се свие с по-малко от 7% за годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024