Снимка: © Unsplash

Процедура за оборотни средства и адаптиране на дейността на малките и средните предприятия – това са част от новите икономически мерки по време на Covid-кризата у нас.

Правителството, бизнеса и синдикатите обсъдиха как ще бъдат разпределени средствата на стойност 391 млн. лв. по програмата React EU. Освен горепосочените мерки, ще се финансират и проекти за дигитализация, иновации, инвестиции да растеж и зелени инвестиции. В този случай ще се изисква 20% участие на самите фирми, а останалите средства идват от React EU и от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

200 млн. лв. от Българската банка за развитие ще бъдат пренасочени за грантове за бизнеса, стана ясно от брифинга на новия икономически министър Лъчезар Борисов. Все още се обсъжда какви ще бъдат параметрите за финансиране. Едната опция предвижда да се възползват фирми с годишен оборот до 300 хил. лв., а другата – с оборот до 500 хил. Не е ясен и размерът на финансовата помощ – ще е или до 50, или до 100 хиляди лева.

80 млн. лева е индикативният бюджет на процедура за адаптиране на дейността на малките и средни предприятия към Covid-19. Целта е компаниите да получат средства за защита, дезинфекция, както и за софтуер за осигуряване на дистанционна работа. За микропредприятията са предвидени до 15 хиляди лева допълнителни средства, за малките – по 30 хил., а за средните – по 75 хил. лв.

Икономическият министър отхвърли прогнозите за спад от 20% на икономиката на страната през второто тримесечие на 2020 г. "Със сигурност спадът няма да бъде 20%, но се надяваме да бъде около половина или малко по-малко", каза той. Прогнозата му е икономиката да се свие с по-малко от 7% за годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба