Урсула фон дер Лайен е под карантина Снимка: © getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се е поставила под карантина след участие в събитие, на което е присъствал и заразен човек с Covid-19. Тя е дала една отрицателна проба и днес ще се тества за втори път.

"Бях информирана, че съм участвала в среща миналия четвъртък, на която е бил и човек, дал положителна проба за Covid-19 вчера", обяви Фон дер Лайен в профила си в Twitter. "Във връзка с действащите правила, съм се поставила под самоизолация до утре сутрин. Дадох отрицателен тест в четвъртък и днес отново ще си направя проба".

Самоизолацията след контакт със заразен от коронавирус трябва да продължи седем дни, през които контактният да даде две отрицателни проби, гласи белгийското законодателство.

Миналия четвъртък и петък Урсула фон дер Лайен бе на срещата в Брюксел на Европейския съвет, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.

Миналата седмица тя пътува и до Португалия на двудневна визита, като във вторник е била на събитие, на което е присъствал и адвокатът Антонио Лобо Ксавиер. През уикенда той е дал положителна проба за коронавирус и е с леки симптоми, съобщи Politico.

Основното правило в протоколите на Европейската комисия е срещи на живо да се провеждат само ако са изключително важни. Екипът на Фон дер Лайен е преценил, че посещението ѝ в Португалия е трябвало да се състои, а не да се проведе онлайн среща.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024