Фон дер Лайен предпочете Екатерина Захариева за български еврокомисар (обновена) Снимка: © Министерски съвет

Екатерина Захариева официално е българското предложение за еврокомисар в новия състав на ЕК. Кандидатурата ѝ отговаря на молбата на Урсула фон дер Лайен за баланс между половете, тъй като е жена.

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България.

Кореспонденцията от страна на министър-председателя е в отговор на писмо на Урсула фон дер Лайен, в което тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и след събеседвания с кандидатите отправя искане до премиера Главчев официално да посочи Екатерина Захариева като единствен български кандидат, съобщи в понеделник вечер правителственият пресцентър.

Баланс между половете vs. политически приоритети

В опит да постигне баланс между половете, фон дер Лайен поиска от всички държави-членки да представят две кандидатури - един мъж и една жена. България беше единствената държава, която се съобрази с искането и номинира за поста Екатерина Захариева и Юлиян Попов.

То обаче беше масово игнорирано и досега номинирани са 17 мъже и 10 жени, което е далеч от равенство, но пропорцията може и да се промени след гласуването.

„Балансът между половете е важен, но още по-важни са политическите приоритети на фон дер Лайен и Юлиан Попов очевидно беше правилният избор,“ коментира за Euroactiv във вторник евродепутатът от ПП-ДБ Никола Минчев и изтъкна, че Попов е "твърд поддръжник на Украйна".

Бившият председател на Народното събрание изказа критики към ГЕРБ, която номинира Захариева, за прокарването на "Турски поток". Тръбопроводът пренася руски газ през Черно море и България до Западните Балкани и Централна Европа и по думите му е улеснил агресията на Русия срещу Украйна.

Минчев спомена още, че името на Захариева е опетнено и от скандала с незаконната продажба на български паспорти преди няколко години, заедно с това на бившия зам.-министър председател Красимир Каракачанов и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Българският еврокомисар ще получи ресор "Управление на кризи и хуманитарна помощ". Това прогнозира по-рано политическото издание "Politico" в свой анализ за евентуалния състав на новата комисия на Урсула фон дер Лайен.

България вече е държала този ресор. Бившата еврокомисарка Кристалина Георгиева отговаряше за него в периода 2010-2014 г., когато беше част от състава на комисията "Барозо II".

Предстои Захариева и останалите кандидати за еврокомисари да бъдат изслушани от Европейския парламент в средата на октомври, след което да преминат и през гласуване. Очаква се изслушванията да бъдат разгорещени, а последният етап от назначаването им е с решение на Европейският съвет, за което е нужно квалифицирано мнозинство.

България ще получи нов ресор в Европейската комисия, смята "Politico"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024