Урсула фон дер Лайен в "Дивангейт 2": Африкански политик пренебрегна председателя на ЕК

Урсула фон дер Лайен е най-високопоставената жена в йерархията на ЕС, но дори тя продължава да бъде обект на сексистко пренебрежение.

Година след т.нар. "Дивангейт" в резиденцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на ЕК беше подмината с пълна незаинтересованост от външния министър на Уганда Джедже Одонго по време на срещата на върха на ЕС и Африканския съюз.

Дипломатът е поканен за протоколни снимки с Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел (още един "виновник" за конфузната сцена в Анкара от 2021 г.), и френския президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Одонго хвърля бегъл поглед по посока на 63-годишната германка, като директно се насочва към Мишел и Макрон. Външният министър на Уганда се здрависва с двамата мъже и застава до тях за снимките на фоторепортерите.

Френският държавен глава тактично насочва вниманието на Одонго към Урсула фон дер Лайен поне два пъти.

При последния му опит дипломатът от Уганда се обръща с изненада към жената вдясно, но така и не подава ръка за поздрав.

Паралелите със случилото се в Турция веднага са направили впечатление на чешкия журналист Виктор Данек, който публикува клип от сцената в Twitter: "O, не, "Дивангейт" се повтаря. Добрата новина е, че този път Еманюел Макрон беше на място и спаси положението".

През април 2021 г. Фон дер Лайен се оказа в центъра на дипломатически конфликт между ЕС и Турция, след като беше посрещната от Реджеп Тайип Ердоган в компаният на Шарл Мишел, но се оказа, че за нея е отредено място на страничен диван на метри от мъжете.

Критиките тогава бяха насочени не само към домакина на срещата, но и към Шарл Мишел, който не направи никакви опити да осигури равностойна централна позиция на председателя на ЕК.

Тогава тя обяви, че единствената причина за това отношение е фактът, че е жена, а Мишел изрази съжаления за случилото се. Турската страна обаче обяви, че разположението на местата не е направено с намерение да злепостави Фон дер Лайен, а е било "в съответствие с предложенията на протокола на ЕС".

Година по-късно председателят на Европейския съвет отново изпусна момента да се реваншира като кавалер.

Клипът в Twitter провокира вълна от коментари по повод неадекватното поведение на африканския политик спрямо Урсула фон дер Лайен.

"Естествено, че външният министър на Уганда пренебрегва председателя на ЕК. Режимът му игнорира демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Той не представлява народа на Уганда", пише един от коментиращите.

Друг от хората обръща внимание, че половото равенство не е първа грижа на Уганда - страна, в която от 2013 г. съществува закон за забрана на хомосексуалните отношения. От 2017 г. държавата е получила над 240 млн. евро от Европейския съюз за хуманитарна помощ заради това, че е приела над 1,5 млн. бежанци от Южен Судан, Конго, Сомалия и Бурунди.

Джеже Одонго е 70-годишен генерал, доскоро е бил министър на вътрешните работи на Уганда, а от 2009 до 2016 г. е военен министър на страната.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024