Demo-2 завърши с успех - капсулата Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция и астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли се присъединиха към екипажа, който вече се намираше там.

Полетът премина по план, като дори стигна до целта си няколко минути преди предвиденото. 

На 220 метра от станцията капсулата спря, за да бъде фиксирана централната траектория към мястото за скачване и астронавтите да изпробват ръчната система за управление, която може да се наложи да използват при проблем.

В края на тези маневри Crew Dragon се намираше на 170 метра от МКС. Започна придвижване с по 30 см/с. На 20 метра от станцията капсулата спря отново, като в последните моменти скоростта спадна до 10 см/с. 

В 17:16 мекото скачване стана факт, а процедурата приключи в 17:30.

Crew Dragon трябваше да излети още в сряда, прикпрепена към ракетата Falcon 9, но тогава метеорологичните условия попречиха за това. Все пак изстрелването се случи в 22:22 ч. българско време на 30 май. 

С Demo-2 SpaceX се превръща в първата частна компания, която изпраща астронавти в Космоса и съответно в станцията.

Мисията бележи и първото изпращане на хора в орбита от NASA от 2011 година насам. След Atlantis космическата агенция "пенсионира" всички свои совалки и така единственият път към Космоса остана руският Soyuz. 

Това събитие е ключово за снабдяването на станцията с достатъчно астронавти, за да започне тя да функционира пълноценно. 

Така там ще могат да бъдат проведени повече изследвания, които да помогнат за постигане на големите цели на Елон Мъск и SpaceX. Планът е в бъдеще четири от седемте места в Crew Dragon да се заемат от астронавти на NASA, докато останалите да останат за продажба на частни астронавти или дори външни хора - космическият туризъм е на път да направи пробив със SpaceX, като Том Круз вече изрази желание един ден да заснеме филм от Crew Dragon. Плановете на NASA включват и космически полети с екипаж до Марс в средата на следващото десетилетие.

Очаквайте още информация. 

Прочети