Устата, който снима клип в Москва, се възмути, че не получава виза за САЩ Снимка: © Скрийншот,Youtube, Ivan Dinev USTATA

Българският изпълнител Иван Динев с прякора Устата използва трибуната на Фейсбук, за да уведоми последователите си, че се налага да отмени планирано лятно турне в САЩ. Причината - получил е отказ за работна виза от страната домакин - "с неуточнени засега причини", по думите на Динев.

"Аз разбира се вярвам, че това е "абсолютно случайно недоразумение" и няма нищо общо с последните ми музикални проекти. До момента съм правил три турнета в щатите и безпроблемно съм получавал работна виза", пише той в социалната мрежа.

Устата се обръща към своите фенове с обещанието "рано или късно да разбере причините за настоящия отказ" и да ги сподели.

"Бъдете сигурни, че този отказ няма да повлияе на гражданската ми позиция, дори ви обещавам, че много скоро тя ще бъде още по-силно изразена! Бъдете здрави, силни и горди българи", се казва в публикацията му, която завършва с призива "да живее свободата на словото".

Възмутеният сега изпълнител в края на миналата година е обект на възторг от руски прокремълски медии, след като записа голяма част от последния си клип - "Свободата на словото" - в Москва. Това се случи през декември 2023 г., близо 2 години след като Русия започна пълномащабната си война в Украйна, за която и САЩ, и ЕС наложиха още по-строги санкции срещу режима в Кремъл. Такива има още от 2014 г., когато Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим.

Устата пее за свобода на словото от Червения площад, в контраст със солидните доказателства за репресии и физически тормоз в Русия спрямо всеки, който се осмели да заеме позиция срещу режима на руския президент Владимир Путин.

"И при Комунизъм, и при Демокрация. За 1300 години кръвта са ни пили толко гадини! И всеки път ни разделят на отбори нашите международни сутеньори. Май е време да си покажем топките и на посолствата, и на сглобките. За боклуци, дето сменят Конституция, не юмруци, а трябва Революция!", пее Устата в песента, промотирайки я като патриотична.

В интервю за Bulgaria on Air от края на миналата година, рапърът повтори една от многото руски опорни точки.

"Ние просто изпълняваме нареждания, даже правим неща, които никой не ги иска от нас. Каква разлика има дали едно време ни е заповядвал Съветският съюз, а сега ни заповядва Брюксел? Може пък и да има разлика, защото едно време имаше индустрия, имаше икономика, сега остана последният гръбнак - "Мини Марица-Изток", но скоро ще го счупят", коментира музикантът.

В профила му във Facebook се вижда и одобрението му за пропагандното интервю, което Тъкър Карлсън взе от Путин.

За пътуване в Русия също се изисква виза, каквато видимо Устата е получил необезпокоявано, въпреки че България е обявена официално за "неприятелска страна" от Москва. При попълване на документи за американска виза се изисква списък на държавите, в които кандидатът е посещавал през последните години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024