"Този е уволнен": Илон Мъск унижи показно инженер от Twitter, позволил си да го критикува

Илон Мъск продължава да всява смут с мениджърските си решения в Twitter, след като реши да уволни свой служител за това, че си е позволил да изрази несъгласие с него.

Всичко започва на 13 ноември, когато Мъск се оплаква, че Twitter работи много бавно в някои държави (през приложението за Android-устройства).

"App-ът изпълнява над 1000 зле комплектовани протоколи за дистанционни заявки, само за да покаже основния таймлайн", пише той.

Софтуерният инженер Ерик Фронхофър обаче решава да го контрира: "Посветил съм около 6 години работа върху приложението на Twitter за Android и мога да кажа, че това не е вярно".

Публичното му съобщение остава незабелязано от Мъск цял ден, докато един от потребителите в платформата не му пише изрично - щом Фронхофър си позволявал подобно поведение, вероятно "няма нужда от такъв човек в екипа си".

"Той е уволнен", отговаря Илон Мъск без каквито и да е други обяснения.

Последвалият публичен скандал потвърждава, че Ерик Фронхофър е разбрал за загубата на работното си място именно чрез... Twitter, за чието развитие е работил. Без предизвестие. Само няколко часа по-късно служебният му лаптоп вече е заключен от бившия му работодател, което го прави неизползваем.

Фронхофър обаче не се отказва без бой и обяснява публично на Илон Мъск защо има различно мнение (естествено, това не го спасява от уволнението).

Инженерът потвърждава, че "има много възможности за подобряване на работата в Android", но проблемите не произлизат от това, което си представя Мъск.

Той обяснява, че има три причини за бавния Twitter:

  • Приложението е претъпкано с функционалности, които почти никой не използва
  • Twitter е изостанал с години в техническото си развитие, именно защото скоростта и функционалностите са били по-важни приоритети от цялостната производителност на app-а.
  • Прекалено много време се отнема в изчакване на реакция от мрежата.
  • "Ако искаме да подобрим нещата, трябва да направим компромиси, които ще приоритизират производителността за сметка на работа по нови функционалности. Честно казано, би трябвало да приоритизираме много сериозно пренаписване на кода, за да компенсираме над 10-годишно технологично изоставане и да предприемем драстично премахване на излишни функции", пише той.

Мъск остава без реакция, а Фронхофър не получава каквото и да е обяснение от мениджърите си защо е уволнен по този начин.

"Всички са страхливци", коментира той пред Forbes. "Никой вече няма доверие на хората вътре в компанията. Как може да се работи така? Служителите нямат доверие на новия мениджмънт. Мениджмънтът няма доверие на служителите. Затова работата на Twitter блокира - не може да вкарваш код, не може да включваш нищо без разрешение на вицепрезидентите".

  • Досега Мъск съкрати около 3700 души наведнъж - 50% от служителите - като част от стратегията си за намаляване на разходите на компанията.
  • Уволнени бяха всички служители на PR-отдела на компанията.
  • Още преди да предприеме тази мярка, той уволни всички заварени директори и заплаши да изгони всички разработчици, които не изпълнят крайния срок за имплементиране на новата платена услуга на Twitter за 8 долара на месец.
  • Част от уволнените хора трябваше да бъдат спешно привикани на работа, след като се оказа, че останалите служители в компанията не могат да изпълнят техните разработки.

Много от най-големите рекламодатели прекратиха рекламните си инвестиции през платформата заради агресивното поведение на Мъск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023