Снимка: © Unsplash

Петима служители от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив ще бъдат уволнени заради случая, при който двама пациенти с Covid-19 бяха оставени да чакат за прием на стълбите повече от 40 минути, а в крайна сметка починаха.

Вътрешната проверка в лечебното заведение е довела до процедура по освобождаването на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание "Предупреждение за уволнение", съобщават от болницата.

Двама пациенти са починали в новата болница за COVID-19 в Пловдив заради хаос

Тези седем служители са допуснали да бъдат извършени нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинска помощ, сочат резултатите от вътрешното разследване.

Случаите са от 16 ноември. Репортаж на БНТ показа как Господин Господинов и Любчо Лалев чакат дълго време на стълбите пред отделението по алергология, без никой да ги приеме.

Пресцентърът на болницата не съобщава имената на наказаните заради Закона за защита на личните данни. Става ясно обаче, че комисията продължава работата си и към предмета на проверката днес е добавен още сигнал за починал на 18 ноември пациент.

„Материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали. От днес в лечебното заведение се въвеждат по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг“, казват от УМБАЛ „Свети Георги“.

Междувременно изпълнителна агенция "Медицински надзор" също се включи в проверката на случаите от 16 ноември.

Прочети