В епохата на прекомерното потребление борбата с излишните вещи стана безмилостно жестока, а хвалбите на тема нови придобивки свенливо направиха път на гордостта от намирането на нови начини, по които да се отървем от онова, което вече не ни е нужно по лесен, смислен и екологично угоден начин.

Да, през последните години концепциите “less is more” и “need for neat“, които нямат адекватен български еквивалент, станаха пределно ясни на хората, които живеят в един свят, в който всичко е някак в повече, с изключение на пространството, в което можем да го поберем: както във физически, така и в ментален план. Бабите ни си купуваха фурни с гаранции, които надхвърлят средностатическия човешки живот.

Днешното активно поколение, увлечено от „тук и сега“ философията обаче, не уважава концепцията за „гаранция“ и тази тенденция, комбинирана с трайността на техниката в световен мащаб, резултира в едно безкрайно трупане, което опасно изтънява границата между „имането“ и синдромът на Плюшкин.

Колко мобилни телефона сте сменили през последните десет години? Десет? Двайсет? Пет? Нито един? От времето на масовото използване на първите Motorola и Nokia до дните на iPhone 14 са изминали нищо и никакви двайсетина години, но в интервала между тях повечето от нас са сменили минимум 10 мобилни устройства. Купуваме нов, слагаме си SIM картата в него, прехвърляме цялата си важна информация и остава едно: въпросът какво да правим със стария.

Докато за дрехите, които вече не ни стават и за играчките, с които децата вече не играят, вече има доста разумни решения, остарялата техника изглежда като нерешим проблем, който се трупа в десетки кутии за съхранение и пълни таваните и мазетата ни до момента, в който самите помещения не станат неизползваеми.

Отговорът на тревожния въпрос за старите телефони в чекмеджетата, е ОLX. Платформата за онлайн търговия е най-умният и достъпен начин да се отървете от стария си телефон поради няколко причини.

На първо място, ползването на OLX е безкрайно удобно. Платформата е достатъчно популярна, за да стигне обявата ви до много хора, част от които дори се намират близо до вас. Тъй като има опция за лично предаване, може да спестите от куриерски такси и в рамките на половин час да сте дали телефона си на някой, който има нужда от него.

Където стигаме до „второто място“: през OLX може не само да отървете себе си от стария си телефон, но и да дадете възможност на някой друг да го ползва срещу адекватна сума.

От една страна, не всички имат пари за най-новия iPhone (макар че ако сте обърнали внимание на данните на OLX, според които след излизането на iPhone 14, в платформата има 729% повишение в търсенето и 640% в предлагането на iPhone 13, това е нещо, върху което си струва да се разсъждава). От друга страна, с едно старо устройство могат да се правят много неща извън ползването му втора ръка: за части, за телефон (сещате се, онези, по които се звъни на хората, но няма интернет, нито дори камера).

Използван телефон би бил добра покупка, ако търсим устройство, на което малкото дете да гледа „Пес Патрул“ и да играе на Pop It, без да има риск да вкара семейния бюджет в криза с едно изпускане на пода. Отделно, много ентусиасти се занимват с DIY (Направи си сам) проекти, за които нечий стар апарат би бил ценен елемент. От старите мобилни устройства стават идеални, бюджетни бебефони, както и дистанционни за управление на Internet of Things джаджи: климатици, перални, телевизори...Границата е само въображението на IoT почитателите.

На последно, но не и по важност място, можем да сложим еко гледната точка. Изхвърлянето на стар телефон в общия боклук е крайно нежелателно, тъй като телефоните съдържат токсични елементи. Повечето батерии на днешните телефони са литиево-йонни, което изисква специално транспортиране и рециклиране. И ако отидем още по-далеч, според Закона за управление на отпадъците изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани места е забранено, така че мятайки стария смартфон в някой контейнер нарушавате закона.

Ако решите да го оставите да отлежава в някой шкаф, след година или две моделът му няма да е актуален, телефонът ще стане непродаваем и все пак ще бъдете принудени да го изхвърлите. Рециклирането на мобилните телефони също е екологично ориентиран вариант, но по данни на EPA, в Европа и САЩ се рециклират само 10% от телефоните, докато останалите се озовават на депата за отпадъци или по гаражи и мазета.

Звучи мрачно като в един телефонен прочит на филма на Pixar „WALL-E“, но добрата новина е, че всичко зависи от нас. Както и че OLX е на клик разстояние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024