Снимка: © Getty Images

Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов беше подложен на сериозни критики от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов заради практиката, която дружеството наложи от края на април да внася заявленията си за цена на природния газ за свободния пазар със закъснение.

Йоцов обясни причините за забавянията с това, че компанията няма яснота до последния момент за доставките на гориво за България заради едностранното спиране на подаването от "Газпром" и проблемите с договарянето на свободни слотове за покупките на LNG. По думите му - "Булгаргаз" може да заяви единствено каква ще е цената на газа от Азербайджан до 11 август, защото до тази дата няма да е ясно какви ще са разходите за осигуряване на останалите количества за потреблението в България.

Ръководителят на "Булгаргаз" твърди, че не е очаквал решението на "Газпром" за спиране на изпълнението на договора - въпреки че този сценарий би трябвало да се разработва от служебния кабинет още след избухването на войната в Украйна.

"До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ. Защото платихме. На 26 април се получи плащането. Те го имаха по банкова сметка. И не би трябвало да ни спират газа. В интерес на истината си мислехме, че това е шега", казва Йоцов по време на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Иван Иванов предупреди "Булгаргаз", че по закон би трябвало да бъдат наложени глоби заради неизпълнението на законовите изисквания за предизвестие при заявките за месечните цени на газа. Иванов разкритикува Йоцов и за това, че дружеството не е пускало публични търгове за доставка на газ от самото начало на кризата с "Газпром" и че не е закупило слотове навреме.

Той напомня още, че първите ходове на Кремъл с промененото изискване за плащания в рубли е направено от Путин още в началото на април.

"Вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България е трябвало да се задействате не само с питане към МС", каза председателят на КЕВР. Иванов се върна на поста си начело на енергийния регулатор преди седмици, след като Конституционният съд отмени назначението на неговия предшествени Станислав Тодоров, направено през февруари 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.