В "Булгаргаз" не вярвали, че "Газпром" ще спре газа след плащането от българска страна Снимка: © Getty Images

Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов беше подложен на сериозни критики от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов заради практиката, която дружеството наложи от края на април да внася заявленията си за цена на природния газ за свободния пазар със закъснение.

Йоцов обясни причините за забавянията с това, че компанията няма яснота до последния момент за доставките на гориво за България заради едностранното спиране на подаването от "Газпром" и проблемите с договарянето на свободни слотове за покупките на LNG. По думите му - "Булгаргаз" може да заяви единствено каква ще е цената на газа от Азербайджан до 11 август, защото до тази дата няма да е ясно какви ще са разходите за осигуряване на останалите количества за потреблението в България.

Ръководителят на "Булгаргаз" твърди, че не е очаквал решението на "Газпром" за спиране на изпълнението на договора - въпреки че този сценарий би трябвало да се разработва от служебния кабинет още след избухването на войната в Украйна.

"До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ. Защото платихме. На 26 април се получи плащането. Те го имаха по банкова сметка. И не би трябвало да ни спират газа. В интерес на истината си мислехме, че това е шега", казва Йоцов по време на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Иван Иванов предупреди "Булгаргаз", че по закон би трябвало да бъдат наложени глоби заради неизпълнението на законовите изисквания за предизвестие при заявките за месечните цени на газа. Иванов разкритикува Йоцов и за това, че дружеството не е пускало публични търгове за доставка на газ от самото начало на кризата с "Газпром" и че не е закупило слотове навреме.

Той напомня още, че първите ходове на Кремъл с промененото изискване за плащания в рубли е направено от Путин още в началото на април.

"Вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България е трябвало да се задействате не само с питане към МС", каза председателят на КЕВР. Иванов се върна на поста си начело на енергийния регулатор преди седмици, след като Конституционният съд отмени назначението на неговия предшествени Станислав Тодоров, направено през февруари 2022.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024