В деня с най-много смъртни случаи: Путин обяви, че пикът в Русия е преминал Снимка: © getty images

"Според експерти пикът може да се смята за преминал" - това обяви руският президент Владимир Путин в деня, в който страната отчете най-голям брой смъртни случаи от началото на пандемията Covid-19.

След като в средата на март Русия регистрираше повече от 11 хиляди заболели на дневна база, това число слезе под 9000 в последните седмици. Във вторник обаче страната отчете 174 жертви на новия коронавирус.

По този начин общият брой на починалите стана 3807 при общо над 362 хиляди заразени. На 26 май бяха регистрирани нови 8915 случая на заразата. От началото на пандемията са се излекували над 131 хиляди души.

Днес руският президент обяви също така, че парадът на победата в чест на 75-годишнината от триумфа във Втората световна война ще е на 24 юни, предадоха ТАСС и "Интерфакс".

Маршът на "Безсмъртния полк" е насрочен за 26 юли. Календарът на церемониите бе променен заради Covid-19. Парадът на 9 май в Москва не успя да се проведе поради противоепидемичните мерки, а ветерански организации настояха именно за този ход, определяйки го за твърде рисков.

Путин е поискал от министъра на отбраната Сергей Шойгу да осигури "най-строг режим на безопасност", за да се намали до минимум рискът за здравето на участниците в парада през юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024