4 млн. долара и 3,6 млн. евро във фалшиви банкноти са иззети по време на акция на СДВР и прокуратурата във вторник. Двама души са обвинени за подправянето на парите, като печатната машина се е намирала в хале на територията на висше училище в София, се казваше в съобщението на държавното обвинение. 

По-късно стана ясно, че акцията е проведена в двора на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", чийто ректор проф. Даниела Тодорова отрече да е работодател на арестувания печатар. Тя твърди, че при проверката във ВТУ "нищо не е открито" и няма данни за извършване на престъпна дейност

"Единственото, което се изискваше от нас от СДВР, бе да отговорим дали съответен човек има трудов договор с ВТУ "Тодор Каблешков". Такъв човек няма трудов договор с висшето училище. Абсолютно сме отворени за съдействие към органите на реда", каза тя. 

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев коментира, че няма данни дали ръководството на университета е знаело за извършването на престъпна дейност. Според разследващите, парите са печатани по заявка, а фалшификаторите са получавали 10% от произведената сума. 

Към ВТУ функционира ЕООД, което се занимава с "провеждане на различни курсове, отпечатване на рекламни материали, учебници, научно-изследователска литература", каза проф. Тодорова. 

Печатницата е актив на дружеството, a обвиняемият е бил служител на фирмата, не на университета, твърди тя. Според Търговския регистър - Висшето транспортно училище е едноличен собственик на "ВТУ Каблешков" ЕООД, което отговаря на описания от ректора предмет на дейност. Негов управител е Петър Колев. 

От прокуратурата обявиха, че работата по разследването се започнала след получаване на сигнал преди няколко месеца за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. По случая са работили ГДБОП и "Икономическа полиция" на СДВР. 

Двама души - печатари - са задържани и обвинени за извършители на престъплението: 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А. 

Извършени са претърсвания на три адреса в София, като са открити  "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара,  около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.". 

Двамата обвиняеми са задържани за 72 часа, като  прокуратурата ще иска постоянно задържане под стража. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба