4 млн. долара и 3,6 млн. евро във фалшиви банкноти са иззети по време на акция на СДВР и прокуратурата във вторник. Двама души са обвинени за подправянето на парите, като печатната машина се е намирала в хале на територията на висше училище в София, се казваше в съобщението на държавното обвинение.

По-късно стана ясно, че акцията е проведена в двора на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", чийто ректор проф. Даниела Тодорова отрече да е работодател на арестувания печатар. Тя твърди, че при проверката във ВТУ "нищо не е открито" и няма данни за извършване на престъпна дейност.

"Единственото, което се изискваше от нас от СДВР, бе да отговорим дали съответен човек има трудов договор с ВТУ "Тодор Каблешков". Такъв човек няма трудов договор с висшето училище. Абсолютно сме отворени за съдействие към органите на реда", каза тя.

Ръководителят на СДВР Георги Хаджиев коментира, че няма данни дали ръководството на университета е знаело за извършването на престъпна дейност. Според разследващите, парите са печатани по заявка, а фалшификаторите са получавали 10% от произведената сума.

Към ВТУ функционира ЕООД, което се занимава с "провеждане на различни курсове, отпечатване на рекламни материали, учебници, научно-изследователска литература", каза проф. Тодорова.

Печатницата е актив на дружеството, a обвиняемият е бил служител на фирмата, не на университета, твърди тя. Според Търговския регистър - Висшето транспортно училище е едноличен собственик на "ВТУ Каблешков" ЕООД, което отговаря на описания от ректора предмет на дейност. Негов управител е Петър Колев.

От прокуратурата обявиха, че работата по разследването се започнала след получаване на сигнал преди няколко месеца за лица, занимаващи се с изготвяне на неистински парични знаци на територията на столицата. По случая са работили ГДБОП и "Икономическа полиция" на СДВР.

Двама души - печатари - са задържани и обвинени за извършители на престъплението: 49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А.

Извършени са претърсвания на три адреса в София, като са открити "около 4 000 000 неистински щатски долара, с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара, фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.".

Двамата обвиняеми са задържани за 72 часа, като прокуратурата ще иска постоянно задържане под стража.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена