В Китай правят брутални церемонии на "публично унижение" за нарушителите на Covid-мерките (видео)

Скандални видеа се появиха в интернет, на които се вижда как китайските власти в някои провинции наказват нарушителите на Covid-мерките. Става дума за организирането на публичен парад на срама - церемония, популярна през 19 век.

AFP и BBC разпространиха видеосъдържание от местни китайски медии, което документира наказването на четирима души, вкарали нелегално чужденци през затворените граници.

В югозападния град Дзинси (в областта Гуанси) властите превъзпитават нарушителите на Covid-ограниченията, като ги извеждат на улицата в защитни костюми и шлемове, обградени от тежковъоръжени полицаи. От видеа, излъчени в държавната Guangxi News, се вижда, че отпред и отзад на дрехите им са залепени техни снимки и са изписани имената им.

Всеки от нарушителите е придружаван от двама полицаи, а отстрани са наредени още униформени, някои от които държат оръжия. Четиримата обвиняеми са принудени да направят поход пред събралото се множество от граждани. Маршът на срама доведе до нови критики срещу правителството и Китайската комунистическа партия.

Четиримата души са обвинени, че са транспортирали нелегални имигранти в период, в който границите на Китай са затворени заради пандемията. Град Дзинси се намира в близост до Виетнам.

„Парадът на срама“, както го описват от AFP, е част от дисциплинарните наказания за нарушаване на здравните правила, обявени от правителството през август тази година.

Guangxi News съобщава, че наказанието е било „живо предупреждение“ към обществото за „възпрепятстване на престъпления, свързани с граничния контрол“.

Случилото се по улиците на Дзинси доведе до атаки в социалните мрежи срещу подхода на управляващите. Въпреки че градът е под „огромно напрежение“ да спре разпространението на новите случаи на коронавируса, „мярката сериозно нарушава духа на върховенството на закона и не трябва да се повтаря“, констатира дори държавният сайт Beijing News.

Бюрото по сигурността на Дзинси и местното правителство защитиха подхода си и заявиха, че мярката е напълно „уместна“.

През 2007 г. управляващите забраниха парада на затворници, получили смъртна присъда, но сега със същото се наказват нарушители на Covid-мерките.

Китай води политика на „нулев Covid“. От началото на пандемията властите са отчели 4849 смъртни случая и над 114 хиляди инфекции. Във вторник бяха регистрирани още 203 нови случая, а парадът в Дзинси беше направен ден по-късно.

Според официалните данни на правителството 86% от населението на страната е напълно ваксинирано, като единствените налични препарати са китайските.


13 млн. души в пълен локдаун: Китайската политика на "нулев Covid"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024