Почти две години от началото на пандемията - Китай се опитва да противодейства на Covid-19 с политика за нулево разпространение на вируса.

В 13-милионния град Сиан в централен Китай (известен със скулптурната композиция Теракотената армия) бяха засечени 810 позитивни проби за SARS-Cov2 - само заради тях правителството реши да наложи един от най-драстичните режими на локдаун.

От 27 декември жителите на Сиан не могат да излизат от домовете си освен за да се тестват за Covid-19. Никой няма право да излиза или влиза в града без разрешение, съобщава "The Economist".

Огнището на Covid изглежда незначително спрямо мащаба на града, но китайската противоепидемична политика следи всички възможни случаи и не се колебае да ограничава движението на милиони души, за да не допусне по-голямо разпространение.

Досега Китай не е съобщавал да са регистрирани инфекции с варианта омикрон - делта остава най-масово разпространения вид на вируса в страната.

Правителството обаче ще има по-голям проблем с евентуално изпускане на Covid от контрол - само след два месеца предстои организирането на Зимните олимпийски игри в Пекин. За тях вече са предвидени серия от предпазни мерки - забрана на чуждестранни посетители на стадионите, система от затворени контакти между спортистите, треньорите и поддържащия персонал. Ако Олимпиадата бъде засенчена от внезапен бум на заболеваемостта, това няма да е просто организационно недоразумение - това ще е политически проблем за централната власт в Пекин, която управлява здравната криза.

Локдаунът не е единственото "оръжие" в арсенала на китайските власти. В страната се организира пълномащабна система за тестване на болни и контактни лица.

Само за един ден в Сиан са взети 6,4 милиона проби.

Мобилизирани са и "армии" от служители, които следят за спазването на карантината. Управниците на районите, в които се открият огнища на Covid, биват наказвани за пропуските в здравния контрол.

Докато други държави се опитват да се адаптират към новата реалност на пандемията и да преодолеят вируса с увеличаващия се имунитет благодарение на ваксините, Китай продължава да залага на "нулевата Covid-политика".

Единствените ваксини, които са на разположение в страната, са китайските варианти. Според статистиката - 80% от населението на Китай вече е напълно имунизирано. В страната вече се ваксинират дори деца над 3-годишна възраст срещу Covid.

Изследване на медицинските университети в Хонконг обаче показа неотдавна, че антителата от най-често ползвания препарат Corona-Vac не са достатъчни, за да предпазят от инфекция с омикрон дори след трета доза.

Засега данните от изследванията на омикрон показват обнадеждаващи сигнали, че вариантът по-рядко причинява тежко заболяване сред пациентите.

Асимптоматичното протичане е по-често в сравнение с предходните варианти, поради което омикрон се разпространява много по-лесно. Вирусът обаче не се репликира толкова много в белодробните тъкани, колкото в горната част на дихателната система - т.е. пренася се по-лесно, но не е чак толкова опасен. Според данни за хоспитализираните пациенти в Лондон - броят на болните, които имат нужда от обдишване, е по-нисък в сравнение с предходните вълни на епидемията.

Дори това развитие обаче може да се превърне в проблем за Китай, ако държавата не подобри ваксините си или не се отвори за внос на чуждестранните препарати.


Великобритания ще спира "Омикрон" с милиони бустерни дози, военни и доброволци ще помагат

Близо 8000 полета са отменени заради омикрон през уикенда на Коледа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024