Почти две години от началото на пандемията - Китай се опитва да противодейства на Covid-19 с политика за нулево разпространение на вируса. 

В 13-милионния град Сиан в централен Китай (известен със скулптурната композиция Теракотената армия) бяха засечени 810 позитивни проби за SARS-Cov2 - само заради тях правителството реши да наложи един от най-драстичните режими на локдаун. 

От 27 декември жителите на Сиан не могат да излизат от домовете си освен за да се тестват за Covid-19. Никой няма право да излиза или влиза в града без разрешение, съобщава "The Economist".   

Огнището на Covid изглежда незначително спрямо мащаба на града, но китайската противоепидемична политика следи всички възможни случаи и не се колебае да ограничава движението на милиони души, за да не допусне по-голямо разпространение.

Досега Китай не е съобщавал да са регистрирани инфекции с варианта омикрон - делта остава най-масово разпространения вид на вируса в страната. 

Правителството обаче ще има по-голям проблем с евентуално изпускане на Covid от контрол - само след два месеца предстои организирането на Зимните олимпийски игри в Пекин.  За тях вече са предвидени серия от предпазни мерки - забрана на чуждестранни посетители на стадионите, система от затворени контакти между спортистите, треньорите и поддържащия персонал. Ако Олимпиадата бъде засенчена от внезапен бум на заболеваемостта, това няма да е просто организационно недоразумение - това ще е политически проблем за централната власт в Пекин, която управлява здравната криза.  

Локдаунът не е единственото "оръжие" в арсенала на китайските власти. В страната се организира пълномащабна система за тестване на болни и контактни лица.

Само за един ден в Сиан са взети 6,4 милиона проби. 

Мобилизирани са и "армии" от служители, които следят за спазването на карантината. Управниците на районите, в които се открият огнища на Covid, биват наказвани за пропуските в здравния контрол. 

Докато други държави се опитват да се адаптират към новата реалност на пандемията и да преодолеят вируса с увеличаващия се имунитет благодарение на ваксините, Китай продължава да залага на "нулевата Covid-политика".

Единствените ваксини, които са на разположение в страната, са китайските варианти. Според статистиката - 80% от населението на Китай вече е напълно имунизирано. В страната вече се ваксинират дори деца над 3-годишна възраст срещу Covid.

Изследване на медицинските университети в Хонконг обаче показа неотдавна, че антителата от най-често ползвания препарат Corona-Vac не са достатъчни, за да предпазят от инфекция с омикрон дори след трета доза. 

Засега данните от изследванията на омикрон показват обнадеждаващи сигнали, че вариантът по-рядко причинява тежко заболяване сред пациентите.

Асимптоматичното протичане е по-често в сравнение с предходните варианти, поради което омикрон се разпространява много по-лесно. Вирусът обаче не се репликира толкова много в белодробните тъкани, колкото в горната част на дихателната система - т.е. пренася се по-лесно, но не е чак толкова опасен. Според данни за хоспитализираните пациенти в Лондон - броят на болните, които имат нужда от обдишване, е по-нисък в сравнение с предходните вълни на епидемията. 

Дори това развитие обаче може да се превърне в проблем за Китай, ако държавата не подобри ваксините си или не се отвори за внос на чуждестранните препарати.


Великобритания ще спира "Омикрон" с милиони бустерни дози, военни и доброволци ще помагат

Близо 8000 полета са отменени заради омикрон през уикенда на Коледа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност