Почти две години от началото на пандемията - Китай се опитва да противодейства на Covid-19 с политика за нулево разпространение на вируса.

В 13-милионния град Сиан в централен Китай (известен със скулптурната композиция Теракотената армия) бяха засечени 810 позитивни проби за SARS-Cov2 - само заради тях правителството реши да наложи един от най-драстичните режими на локдаун.

От 27 декември жителите на Сиан не могат да излизат от домовете си освен за да се тестват за Covid-19. Никой няма право да излиза или влиза в града без разрешение, съобщава "The Economist".

Огнището на Covid изглежда незначително спрямо мащаба на града, но китайската противоепидемична политика следи всички възможни случаи и не се колебае да ограничава движението на милиони души, за да не допусне по-голямо разпространение.

Досега Китай не е съобщавал да са регистрирани инфекции с варианта омикрон - делта остава най-масово разпространения вид на вируса в страната.

Правителството обаче ще има по-голям проблем с евентуално изпускане на Covid от контрол - само след два месеца предстои организирането на Зимните олимпийски игри в Пекин. За тях вече са предвидени серия от предпазни мерки - забрана на чуждестранни посетители на стадионите, система от затворени контакти между спортистите, треньорите и поддържащия персонал. Ако Олимпиадата бъде засенчена от внезапен бум на заболеваемостта, това няма да е просто организационно недоразумение - това ще е политически проблем за централната власт в Пекин, която управлява здравната криза.

Локдаунът не е единственото "оръжие" в арсенала на китайските власти. В страната се организира пълномащабна система за тестване на болни и контактни лица.

Само за един ден в Сиан са взети 6,4 милиона проби.

Мобилизирани са и "армии" от служители, които следят за спазването на карантината. Управниците на районите, в които се открият огнища на Covid, биват наказвани за пропуските в здравния контрол.

Докато други държави се опитват да се адаптират към новата реалност на пандемията и да преодолеят вируса с увеличаващия се имунитет благодарение на ваксините, Китай продължава да залага на "нулевата Covid-политика".

Единствените ваксини, които са на разположение в страната, са китайските варианти. Според статистиката - 80% от населението на Китай вече е напълно имунизирано. В страната вече се ваксинират дори деца над 3-годишна възраст срещу Covid.

Изследване на медицинските университети в Хонконг обаче показа неотдавна, че антителата от най-често ползвания препарат Corona-Vac не са достатъчни, за да предпазят от инфекция с омикрон дори след трета доза.

Засега данните от изследванията на омикрон показват обнадеждаващи сигнали, че вариантът по-рядко причинява тежко заболяване сред пациентите.

Асимптоматичното протичане е по-често в сравнение с предходните варианти, поради което омикрон се разпространява много по-лесно. Вирусът обаче не се репликира толкова много в белодробните тъкани, колкото в горната част на дихателната система - т.е. пренася се по-лесно, но не е чак толкова опасен. Според данни за хоспитализираните пациенти в Лондон - броят на болните, които имат нужда от обдишване, е по-нисък в сравнение с предходните вълни на епидемията.

Дори това развитие обаче може да се превърне в проблем за Китай, ако държавата не подобри ваксините си или не се отвори за внос на чуждестранните препарати.


Великобритания ще спира "Омикрон" с милиони бустерни дози, военни и доброволци ще помагат

Близо 8000 полета са отменени заради омикрон през уикенда на Коледа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024