Почти две години от началото на пандемията - Китай се опитва да противодейства на Covid-19 с политика за нулево разпространение на вируса.

В 13-милионния град Сиан в централен Китай (известен със скулптурната композиция Теракотената армия) бяха засечени 810 позитивни проби за SARS-Cov2 - само заради тях правителството реши да наложи един от най-драстичните режими на локдаун.

От 27 декември жителите на Сиан не могат да излизат от домовете си освен за да се тестват за Covid-19. Никой няма право да излиза или влиза в града без разрешение, съобщава "The Economist".

Огнището на Covid изглежда незначително спрямо мащаба на града, но китайската противоепидемична политика следи всички възможни случаи и не се колебае да ограничава движението на милиони души, за да не допусне по-голямо разпространение.

Досега Китай не е съобщавал да са регистрирани инфекции с варианта омикрон - делта остава най-масово разпространения вид на вируса в страната.

Правителството обаче ще има по-голям проблем с евентуално изпускане на Covid от контрол - само след два месеца предстои организирането на Зимните олимпийски игри в Пекин. За тях вече са предвидени серия от предпазни мерки - забрана на чуждестранни посетители на стадионите, система от затворени контакти между спортистите, треньорите и поддържащия персонал. Ако Олимпиадата бъде засенчена от внезапен бум на заболеваемостта, това няма да е просто организационно недоразумение - това ще е политически проблем за централната власт в Пекин, която управлява здравната криза.

Локдаунът не е единственото "оръжие" в арсенала на китайските власти. В страната се организира пълномащабна система за тестване на болни и контактни лица.

Само за един ден в Сиан са взети 6,4 милиона проби.

Мобилизирани са и "армии" от служители, които следят за спазването на карантината. Управниците на районите, в които се открият огнища на Covid, биват наказвани за пропуските в здравния контрол.

Докато други държави се опитват да се адаптират към новата реалност на пандемията и да преодолеят вируса с увеличаващия се имунитет благодарение на ваксините, Китай продължава да залага на "нулевата Covid-политика".

Единствените ваксини, които са на разположение в страната, са китайските варианти. Според статистиката - 80% от населението на Китай вече е напълно имунизирано. В страната вече се ваксинират дори деца над 3-годишна възраст срещу Covid.

Изследване на медицинските университети в Хонконг обаче показа неотдавна, че антителата от най-често ползвания препарат Corona-Vac не са достатъчни, за да предпазят от инфекция с омикрон дори след трета доза.

Засега данните от изследванията на омикрон показват обнадеждаващи сигнали, че вариантът по-рядко причинява тежко заболяване сред пациентите.

Асимптоматичното протичане е по-често в сравнение с предходните варианти, поради което омикрон се разпространява много по-лесно. Вирусът обаче не се репликира толкова много в белодробните тъкани, колкото в горната част на дихателната система - т.е. пренася се по-лесно, но не е чак толкова опасен. Според данни за хоспитализираните пациенти в Лондон - броят на болните, които имат нужда от обдишване, е по-нисък в сравнение с предходните вълни на епидемията.

Дори това развитие обаче може да се превърне в проблем за Китай, ако държавата не подобри ваксините си или не се отвори за внос на чуждестранните препарати.


Великобритания ще спира "Омикрон" с милиони бустерни дози, военни и доброволци ще помагат

Близо 8000 полета са отменени заради омикрон през уикенда на Коледа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023