Снимка: © НСО

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка от ръководството на НСО малко след като президентът Румен Радев поиска отстраняването му от служба.

Повод за сътресенията беше последното писмо за спиране на гражданския достъп до парка "Росенец", където се намира резиденцията на Ахмед Доган, по искане на НСО. Президентът посочва, че настоява за отмяна на писмата до изпълнителната власт с изискване за съдействие при ограждането на зоната около резиденцията.Малко по-рано през деня искане за отстраняване на ген. Станчев като ръководител на НСО беше отправено и от парламентарната група на ГЕРБ.

В мотивите за оставката на ген. Станчев се посочва, че досега е отказвал да бъде въвличан в "политическа аргументация" и е отклонявал всеки опит за поллитическо въздействие върху службата.

"НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ... За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат", казва той в писмото, с което обявява оставката си.

"НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма. След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", казва Станчев.

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов, министрите на отбраната, вътрешните работи и транспорта обявиха, че НСО е настояла за спиране на достъпа до парк "Росенец" и дадоха да се разбере, че няма да съдействат за тази цел. Президентът също поиска отмяна на решенията.

В писмото на ген. Станчев няма каквито и да е допълнителни подробности около назначената проверка за поведението на служителите на НСО по време на инцидента от 7 юли пред резиденцията на Доган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В главната роля - Алисия Викандер. Фестивалът в Кан започна да харесва сериали

Новият сериал с Алисия Викандер и 3-серийната драма за убийството на Алдо Моро намериха място сред филмовите премиери

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка