"Нещо да кажете за използването на Twitter в Турция? Все още не можем да го използваме свободно, а това беше единственият надежден източник за споделяне на нуждите на хората, които са пострдали от #земетресението! Наистина е отчавайщо да зависиш от хора, на които просто не им пука!", пише потребител в социалната мрежа на Илън Мъск, обръщайки се лично към милиардера и главен изпълнителен директор на Twitter.

Twitter стана недостъпен за големите турски мобилни доставчици в сряда. Предполагаемата причина е вълната от остри критики срещу правителството, след смъртоносното земетресение в понеделник.

Потребители са имали проблем и с достъпка до TikTok, съобщава haberturk.com.

От своя страна властта нарече действията си "борба срещу дезинформацията и фалшивите новини".

Множество западни репортери, които отразяват кризата на място, вчера нямаха достъп до социалните си медии и се наложи да работят с помощта на VPN услуги, които прикриват местоположението на потребителя.

Сайтът netblocks.org, който прави мониторинг на свободата на социалните медии показа, че в Турция Twitter се блокира от страна на всички основни доставчици на мобилна телефония.

Турската полиция е задържала 18 души след земетресението в понеделник заради "провокативни" публикации в социалните медии, които критикуват начина, по който правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган се справя с бедствието.

Заглушаването на Twitter стана световна новина. Опозиционните лидери на Турция и известни личности предупредиха, че отрязаният достъп до социалната мрежа затруднява спасителните усилия и координацията на хуманитарната помощ.

Турските социални медии са пълни с публикации от потребители, които се оплакват от лошата реакция на властта и липсата на достатъчно и адекватна помощ след земетресенията.

В същото време длъжностни лица издадоха многократно предупреждения да не се разпространява дезинформация. Ситуацията в страната е много поляризирана и заради предстоящите избори на 14 май, на които опозицията ще се опита да вземе властта от Ердоган, който управлява в последните две десетилетия. Шест партии се обединиха в общ блок, който се опитва да постигне съгласие за издигането на единен кандидат за президент.

„Нека спрем този позор незабавно“, заяви лидерът на основната светска опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу. „Знаем всичко, което се опитват да скрият.

Вчера около 22:30 местно време започна постепенно връщане на достъпа до социалните мрежи.

От турските сайтове става ясно, че заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян е имал разговор с представители на Twitter, от които е поискал по-голямо сътрудничество в борбата срещу дезинформацията.

Според разпространената официална информация социалната мрежа ще сътрудничи изцяло на Турция в борбата с дезинформацията, предотвратяването на фалшиви постове и фалшиви новини и ще предприема бързи действия срещу фалшивите акаунти.

На срещата също така стана ясно, че служители на Twitter са заявили, че ще проявят повече чувствителност относно стъпките, които трябва да се предприемат срещу публикации, които нарушават лични права, нарушават обществения ред и застрашават безопасността на живота и имуществото в обхвата на Закон № 5651. Става дума за действащия в Турция Закон за регулиране на публикациите в Интернет и потискане на престъпления, извършени чрез такива публикации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024