Мирни шествия в подкрепа на Украйна ще има в Пловдив и Варна. Денят е събота, 26 март – 30 дни след началото на войната и 2 дни, след като хиляди граждани излязоха в София в знак на съпричастност с украинците и в знак на протест срещу агресията на Русия.

В Пловдив събитието ще започне от 14 ч., а мястото е Дом „Васил Левски“. Шествието ще премине през централната част на града под тепетата до Централната поща.

„Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си“, се казва в страницата на събитието във Facebook.

Според организаторите България е в „плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война“.

„Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него. Нека и ние да излезем, да направим един ярък, макар и символичен жест към народа на Украйна“, гласи призивът за участие.

България подкрепи Украйна: Шествието в снимки

За същия ден и час – 26 март, 14 ч. – е обявен и стартът на шествието във Варна. Началната точка е Община Варна, а след това хората ще преминат по пешеходната зона покрай Севастопол и ще стигнат до Държавната опера в града.

От началото на войната в Украйна доброволци активно подпомагат украиските бежанци. Близо 8000 души са потърсили помощ от Кризисния център във Варна, съобщи областният управител Благомир Коцев, цитиран от БНТ. Над 3000 от тях са настанени в хотели и частни домове.

На 24 март в подкрепа на Украйна се проведе първото мащабно шествие в София в подкрепа на Украйна. Макар и месец след началото на войната, столицата се нареди до столиците Берлин, Париж, Прага, Лондон, в които многократно се проведоха подобни демонстрации.

На 24 февруари Русия започна пълномащабна война в Украйна. В резултат над 3,5 млн. души досега са напуснали страната, показват данните на Комисариата по бежанците на ООН. Над 100 000 са украинците, влезли на територията на България, като 50 000 от тях са останали в страната, показват данни на Единния портал за хора, засегнати от войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"